IZNAD ZAKONA

CIA razapela na križ zatvorenika Abu Ghraiba

29.06.2009 u 14:37

Bionic
Reading

Središnja obavještajna agencija (CIA) razapela je zatočenika u zatvoru Abu Ghraib u blizini Bagdada. 'Forenzičar je ustvrdio da je (zatvorenik) bio razapet, umro je od nedostatka kisika u mozgu nakon što je bio obješen za ruke, a slomljena su mu i rebra. Vojni patolozi zaključili su da je riječ o ubojstvu', piše cijenjeni magazin New Yorker, ne navodeći datum smrti

Nikada nisu podnesene kaznene prijave protiv dužnosnika CIA-e zbog programa mučenja, unatoč činjenici da je najmanje troje zatvorenika koje su ispitivali njihovi djelatnici umrlo od posljedica zlostavljanja, piše New Yorker.

Dnevnik Los Angeles Times ranije je izvijestio o drugim smrtnim slučajevima koji su nastupili od posljedica mučenja, a organizacija Ljudska prava prije svega izvijestila je da je gotovo 100 zatvorenika umrlo u američkim zatvorima u Iraku i Afganistanu.

Liječnik i borac za ljudska prava Nathaniel Raymond rekao je novinarima da su nedavno objelodanjeni dokumenti američkog ministarstva pravosuđa s nizom pokazatelja o tome da je medicinsko osoblje CIA-e sudjelovalo u prisilnom ispitivanju zatočenika. 'Oni su isplanirali, legitimizirali i proveli ispitivanja', rekao je Raymond, dodajući da je vjerojatno riječ o najvećem medicinsko-etičkom skandalu u američkoj povijesti.

Američki savez za građanske slobode (ACLU) došao je do informacija putem Zakona o pravu na pristup informacijama. Ti dokumenti sadrže izvještaje o 44 autopsije i smrtna slučaja, kao i sažetak izvještaja o autopsijama osoba zatočenih u Iraku i Afganistanu. 'Ovo pokriva samo mali broj od ukupnog broja Iračana i Afganistanaca koji su umrli u američkom zatočeništvu', priopćio je ACLU.

CIA je omogućila provođenje mučenja tako što je zatvorenike skrivala na 'crnim lokacijama', koje su bile zatajene Crvenom križu, nije ih nigdje registrirala te ih je godinama držala u zatočeništvu bez optužnice i prava na odvjetnika.

Kenneth Roth, izvršni direktor Human Rights Watcha, optužio je Obaminu administraciju zbog toga što je razmatrala 'preventivno zatočeništvo', po uzoru na Bushevu administraciju, piše New Yorker.

Po svemu sudeći, direktor CIA-e Leon Panetta nema namjeru privesti pravdi djelatnike koji su sudjelovali u sustavnim mučenjima zatvorenika. 'Vjerujem svojim ljudima. Ako rade posao za koji su plaćeni, ne mogu tražiti puno više od toga', rekao je Panetta New Yorkeru.

Takva izjava znatno se razlikuje od one koju je Panetta dao u siječnju, kada je kazao: 'Ili vjerujemo u dignitet pojedinca, vladavinu zakona i zabranu okrutnog kažnjavanja, ili ne vjerujemo. Nema ništa između.'

Jedan način na koji se može otkriti tko uistinu vlada zemljom jest ustanoviti koji su pojedinci, ukoliko takvih ima, iznad zakona. U Obaminoj administraciji, kao i u prethodnima, takvi ljudi zaposleni su u CIA-i. Raspeća koja oni provode razlikuju se od onog iz Novog zavjeta najmanje u jednoj stvari: Isus Krist imao je suđenje.