PRENISKE CIJENE MLIJEKA

Mljekari blokirali promet u Belgiji i Češkoj

29.06.2009 u 11:50

Bionic
Reading

Više od 300 belgijskih mljekara prosvjedovalo je u ponedjeljak zbog preniskih cijena mlijeka, blokiravši opskrbne centre najvećih flandrijskih i valonskih distributera, a istodobno su cestovni promet na većini cesta u Češkoj blokirali i tamošnji poljoprivrednici, izražavajući gnjev zbog pada cijena njihovih proizvoda

ZAGREB - U mjestu Halle, dvadesetak kilometara zapadno od Bruxellesa, oko 200 kamiona blokira ulazak ili izlazak iz središnje zgrade za distribuciju velikog belgijskog trgovačkog lanca Colruyt, javlja agencija Belga.

Blokirani su i drugi veći distributivni centri, poput njemačkog Lidla i Aldija, prenosi France presse. Glavni tajnik belgijskoga saveza sindikata poljoprivrednika Xavier Delwarte izjavio je kako bi se prosvjed i mogao nastaviti s obzirom na izostanak pozitivne reakcije belgijskih vlasti.

Prosvjed mljekara blokirao je cestu od Villerousa do Bastogne i dio autoceste prema Liegeu.

Trgovački lanac Colruyt priopćio je da će, ustraju li mljekari na blokadi, za 24 sata njihove prodavaonice ostati bez vode i voća za 24 sata, a bez mliječnih proizvoda i mesa za 48 sati.

Češki mljekari blokirali su u ponedjeljak većinu cesta u zemlji, a kaos je nastao na glavnoj autocesti koja povezuje Prag i Brno. Ondje se nalazi oko 400 traktora i kamiona, rekla je glasnogovornica udruge poljoprivrednika Eugenija Linkova. Cijene otkupa mlijeka u Češkoj iznose oko 6 kruna po litri (oko 1,70 kuna), u odnosu na 9 kruna (oko 2,50 kuna) koliko se plaćalo prije samo godinu dana, rekla je Linkova.

'Želimo skrenuti pozornost na opasnost od uništavanja stočnih fondova i prijelaza poljoprivrednika u druge sektore', rekao je šef Udruge, Jan Veleba.