SKANDAL U BELGIJI

Američki veleposlanik osumnjičen za seks s prostitutkama i pedofiliju

12.06.2013 u 10:11

Bionic
Reading

Američki veleposlanik u Belgiji Howard Gutman suočen je s optužbama da je imao 'seksualne odnose s prostitutkama i malodobnim osobama'. Naime, NBC News je u posjedu dokumenata State Departmenta koji ga terete za korištenje usluga prostitucije i pedofiliju. Gutman je negirao optužbe

'Ljut sam i ožalošćen zbog neosnovanih tvrdnji koje su se pojavile u novinama i što moram gledati kako su četiri godine koje sam ponosno odslužio u Belgiji zamrljane', rekao je Gutman i dodao kako 'ni u jednom trenutku nikada nije sudjelovao u neprimjerenim aktivnostima'.

Gutman je došao u središte pozornosti nakon što je u ponedjeljak CBS dobio interni dopis od odjela inspektorata o navodnom nedoličnom ponašanju od strane osoblja u rasponu od traženja usluga prostitutki do uživanja u opojnim drogama. U izvješću se također navodi da je agencija pokušala zataškati slučajeve nedoličnog ponašanja, što je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki nazvala 'apsurdnim'.

Gutman je između ostalog veliki zagovornik predsjednika Obame. Nekadašnji vašingtonski odvjetnik dao je najmanje 500.000 dolara za Obaminu kampanju 2008. i 275.000 dolara za njegovu inauguraciju.

Anonimni izvor je za Foreign Policy kazao kako ne iznenađuje činjenica da je Gutman možda koristio usluge prostitutki, ali da su optužbe za pedofiliju šokantne.