DAR S NEBA

Poplave će potaknuti rast češkog BDP-a

10.06.2013 u 12:06

Bionic
Reading

Česi se uzdaju da će uklanjanje šteta od razornih poplava koje su zemlju pogodile prošlog tjedna potaknuti investicije i pokrenuti gospodarstvo iz recesije. Samo tijekom prošlog tjedna indeks ekonomskog raspoloženja porastao je sa 0,1 poena na tri na skali od 10 poena, a Česi su reagirali pozitivno i na ocjenu guvernera Češke narodne banke Miroslava Singera da će sanacija šteta od poplava doprinijeti rastu BDP-a

'Iskustva iz katastrofalnih poplava 2002. godine pokazuju da su poplave pozitivno utjecale na gospodarski rast zahvaljujući obnovi infrastrukture i investicijama države, poduzeća i građana', kazao je analitičar Tomaš Kučera, prenosi B92. Raspoloženje utječe i na gospodarstvo - kada su pesimistični, ljudi nemaju volju trošiti, kazao je za IDnes Petr Zavoral iz Agencija Yeseter Now koja na osnovu stručnih i laičkih komentara na internetu procjenjuje indeks ekonomskog raspoloženja.

Česi su, međutim, ostali pesimisti kada je zaposlenost u pitanju, bez obzira na najavu vlade da će u sanaciji šteta i obnovi infrastrukture biti angažirani nezaposleni. Stopa nezaposlenosti je u Češkoj u svibnju dostigla 7,5 posto, što je za 0,2 posto manje nego u travnju, priopćilo je ministarstvo rada i socijalnih pitanja. Bez posla je krajem svibnja bilo 547.563 ljudi, dok su zavodi rada nudili 42.632 slobodnih radnih mjesta.

Šteta od poplava prošlog tjedna, kada je poplavni val prošao Vltavom i Labom i njihovim pritokama od juga do sjevera zemlje, prema prvim preliminarnim procjenama neće preći 800 milijuna eura. U najkatastrofalnijim poplavama u povijesti koje su pogodile Češku 2002. godine šteta je dostigla 2,8 milijarde eura.