OBAMA 'DUBOKO ZABRINUT'

SAD osuđuje vojni udar u Hondurasu

29.06.2009 u 08:13

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je 'duboku zabrinutost' zbog uhićenja ekvadorskog predsjednika Manuela Zelaye i njegovog protjerivanja u Kostariku te je pozvao sve strane u Hondurasu da poštuju demokraciju i vladavinu prava, izvjestili su u nedjelju američki mediji pozivajući se na izjave dužnosnika Bijele kuće.

Riječ je o prvom vojnom udaru u Latinskoj Americi nakon 16 godina.

Obama je također naglasio da se stanje mora riješiti mirno, bez bilo kakvog vanjskog uplitanja.

State Department je objavio priopćenje u kojem američka državna tajnica Hillary Clinton ističe da "akcije poduzete protiv predsjednika Zelaye krše Inter-Američku demokratsku povelju te da ih svi trebaju osuditi".

Clinton je pozvala sve strane u Hondurasu da poštuju ustavni poredak i vladavinu prava, potvrde svoju demokratsku vokaciju, te pokažu predanost mirnom rješavanju političkih sporova i dijalogu.

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez osudio je uhićenje njegovog ljevičarskog saveznika Zelaye i sugerirao da bi SAD mogao imati ulogu u tome, što je Bijela kuća odmah odbacila. Chavez je kazao da je uzbunio svoje vojne snage i čak zaprijetio vojnom akcijom ako bude ugrožen veleposlanik Venezuele u Hondurasu.

Organizacija američkih država (OAS) u Washingtonu u nedjelju održava hitan sastanak posvećen stanju u Hondurasu.

Vojnici su uhitili Zelayu u nedjelju ujutro u njegovoj kući, a kasnije je stigao u Kostariku.

Predsjednik Hondurasa uhićen je nedugo prije početka glasovanja na referendumu o promjeni ustava koja bi mu omogućila da se natječe za još jedan mandat. Zelaya je insistirao na referendumu iako ga je Vrhovni sud Hondurasa proglasio ilegalnim.

Dužnosnici Bijele kuće su kazali da je predsjednik Obama razgovarao sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jamesom Jonesom o stanju u Hondurasu. Predsjednikovi pomoćnici iz više agencija prate stanje i izvješćuju Obamu i Jonesa, kazali su dužnosnici, prenosi MSNBC News.

Američki diplomati rade na osiguravanju sigurnosti svrgnutog predsjednika Zelaye i njegove obitelji, te vrše pritisak za obnovu ustavnosti i njegovog predsjedništva, izvijestila je agencija AP.

Američki dužnosnici kazali su u u nedjelju navečer, po lokalnom vremenu, da su razgovarali za Zelayom otkako su ga u Kostariku dovele snage koje su ga svrgnule s vlasti.

Oni su također rekli vojnim čelnicima u Hondurasu da SAD i druge države u Sjevernoj i Južnoj Americi neće podržati vojni udar. Kazali su da su honduraski vojni dužnosnici prestali odgovarati na njihove telefonske pozive kako se kriza razvijala.

Dva visoka dužnosnika administracije brifirali novinare u Washingtonu, pod uvjetom da ostanu anominni, prema uvjetima koje je odredio State Department.