UZNEMIRUJUĆI TREND

Epidemija samoubojstava među američkim vojnicima

09.06.2013 u 11:18

Bionic
Reading

Prema izvještaju Pentagona, više do 160 američkih vojnika izvršilo je samoubojstvo u prva četiri mjeseca ove godine. Podaci pokazuju da se taj broj povećava. Broj samoubojstava među bivšim vojnicima još je alarmantniji - samo 2012. ubilo ih se šest i pol tisuća, izvijestila je Al Jazeera Balkan

Noćnom šetnjom kroz Washington stotine Amerikanaca žele privući pažnju na samoubojstva vojnika, što je uvijek bilo tabu tema.

Za Thomasa Sweeta ovo je osobna stvar. Godišnja šetnja značajnija je nego ranije zbog epidemije samoubojstava među američkim vojnicima, čemu je Sweet svjedočio tijekom tri boravka u Iraku i Afganistanu.

'Svaki put kad sam bio na terenu slali smo kući tijela kolega koje su počinile samoubojstvo. Drugi put kad sam bio tamo mladi marinac se ubio', kaže Sweet.

Nije riječ o izoliranim slučajevima, nego o uznemirujućem trendu. Stopa samoubojstava aktivnih vojnika neprestano raste. Vojska izvještava da je prošle godine više vojnika sebi oduzelo život nego što ih je poginulo u borbi u Afganistanu, piše Al Jazeera Balkan

Vojska je zabrinuta zbog ovih statistika, kaže glasnogovornica Ministarstva obrane.

Smatra se da je sram zbog psihičkih oboljenja jedan od uzroka. Vojnici često izbjegavaju tražiti pomoć strahujući da će time ugroziti karijeru i da će se bolest smatrati slabošću.

Više možete pročitati ovdje