Svijet NASTAVAK SURADNJE

NATO i Rusija ponovno zajedno

  • Autor: Hina
  • 27.6.2009 22:57:00
  • 27.6.2009 22:07:36

NATO i Rusija su odlučili u subotu na Krfu nastaviti političku i vojnu suradnju tako da Vijeće NATO-Rusija ponovo djeluje, rekao je glavni tajnik organizacije Jaap de Hoop Scheffer nakon sastanka Vijeća

Scheffer je precizirao da i dalje postoje temeljna neslaganja između članova Saveza i Rusije u vezi Gruzije, gdje je u rat kolovozu 2008. doveo do prekida kontakata na visokoj razini između Moskve i NATO-a i paralizirao Vijeće NATO-Rusija.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka je rekao da je rusko priznanje Gruzije 'nepovratno'.

Nakon sukoba u kolovozu 2008. Moskva je priznala jednostrano proglašenu neovisnost Abhazije i Južne Osetije.

Neformalni ministarski sastanak Vijeća NATO-Rusija u subotu na Krfu prvi je na toj razini nakon sukoba u Gruziji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov susreo se na Krfu s kolegama i drugom osobom State Departmenta Jamesom Steinbergom, a na sastanku su sudjelovali i talijanski premijer Silvio Berlusconi i grčki premijer Costas Caramanlis.

Sastanak je održan uoči neformalnog sastanka Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) kojom predsjeda Grčka, a posvećen je misiji OESS-a u Gruziji, čiji mandat istječe 31. prosinca.

Rusija se do sada protivila obnovi mandata, a protivi se i zadržavanju 20 nenaoružanih vojnih promatrača u Gruziji koje je rasporedio OESS nakon sukoba u kolovozu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još