UBOJSTVO U IRANU

U Nedu je pucao pripadnik provladine milicije

26.06.2009 u 10:20

Bionic
Reading

Iranski liječnik dr. Araš Hedžazi koji je pokušao spasiti Nedu Agu Soltan, nakon njezina ranjavanja na ulicama Teherana, u četvrtak je za BBC izjavio kako je u nju pucao pripadnik iranske provladine Basidž milicije

Video-snimka 26-godišnje Nede koja ranjena, krvavih usta i nosa leži na ulici, dok joj nekoliko Iranaca pokušava pomoći, postala je moćan simbol prosvjeda koji su uslijedili nakon predsjedničkih izbora u toj zemlji. Jedan od onih koji su Nedi pokušali pomoći bio je dr. Hedžazi, koji se usavršava u Engleskoj, a u tom se trenutku zatekao u kratkome posjetu prijateljima u Teheranu.

Novinarima je ispričao kako je želio vidjeti što se događa na ulicama Teherana, no iznenada je čuo pucnjavu, nakon čega je policija bacila suzavac i krenula prema prosvjednicima na motociklima.

'Čuo sam pucnjeve. Neda je od mene bila udaljena samo metar. Okrenuo sam se u shvatio da je teško ranjena. Polegli smo je i pokušali joj pomoći, no metak ju je pogodio u vrat. Pokušao sam zaustaviti krvarenje, no nažalost bez uspjeha', ispričao je dr. Hedžazi.

Muškarac koji je ispalio metak u Nedu, viknuo je kako je nije želio usmrtiti, no gnjevni prosvjednici uzeli su mu osobnu kartu i fotografirali ga, a potom su ga pustili, ispričao je dr. Hedžazi, dodavši kako je svjestan činjenice da se izlaže opasnosti, jer o svemu javno priča.

'Bilo je teško odlučiti javno ispričati što se dogodilo, no ta je djevojka umrla boreći se za temeljna ljudska prava. Ne želim da njezina krv bude prolivena uzalud. Umrla je na ulici da bi nekome nešto poručila', rekao je Hedžazi.