NAJAVLJENI NOVI PLJUSKOVI

Najmanje 12 mrtvih u poplavama u srednjoj Europi

26.06.2009 u 15:37

Bionic
Reading

Broj mrtvih u poplavama koje su pogodile srednju Europu popeo se na 12 u petak dok se u nekim zemljama nastavljaju operacije raščišćavanja terena

Bujice vode poplavile su gradove i sela u sjevernoj Moravskoj nakon što su se rijeke izlile iz korita. U Češkoj je poginulo 11 osoba, a među žrtvama su dvojica braće koja su se utopila pokušavajući spasiti majku, muškarac iz Kunina te 55-godišnjakinja koju je rijeka odnijela u gradu Novy Jicin, 260 kilometara istočno od Praga.

Spasilačke službe tragaju za nestalim rafterom za kojeg se pretpostavlja da se utopio na jugu zemlje, izjavili su dužnosnici u petak.

Nekoliko starijih ljudi umrlo je od srčanog udara u poplavljenim kućama dok su se spasitelji pokušavali probiti do njih. Na terenu je oko tisuću vojnika koji pomažu u spašavanju ugroženih, a evakuirane su stotine građana.

Voda se trenutačno povlači, ali meteorolozi predviđaju nove pljuskove. Grad Ostrava stoga se priprema na najgore.

Jedan se čovjek utopio u poplavama u Poljskoj kod jugoistočnog grada Ropczyce u četvrtak navečer, javila je u petak poljska novinska agencija PAP.

Poplavljena su i područja susjedne Austrije, zapadno od Beča. Iz podruma bečkog muzeja Albertina uklonjene su neprocjenjive umjetnine. Agencije javljaju da je posljednjih nekoliko dana u poplavama poginulo ili nestalo četvero ljudi, a dvadesetak je ranjeno.

Poplave su izazvale prometni kolaps, mnoge željezničke postaje su zatvorene, a prometnice zatrpane odronima.

Jake poplave pogodile su i Mađarsku te njemačku pokrajinu Bavarsku. Među područjima najteže pogođenima poplavama u Mađarskoj ovoga tjedna je grad Szentgotthard na granici s Austrijom. U Budimpešti se očekuje da će najveći vodostaj Dunava biti u nedjelju ujutro pa su službe za izvanredna stanja u pripravnosti svrećama pijeska.