ŽARKO PUHOVSKI:

Presuda Prliću i ostalima 'potencijalno najopasnija za Hrvatsku'

Bionic
Reading

Vodeći politički analitičar u Hrvatskoj, dugogodišnji profesor političke filozofije u Zagrebu prof. dr. Žarko Puhovski kazao je za agenciju Anadolija (AA) uoči današnjeg izricanja presude u slučaju protiv Jadranka Prlića i ostalih iz političkog i vojnog vrha Herceg-Bosne kako se njemu 'ne čini vjerojatnim da će doći oslobađajuće presude'

'U Hrvatskoj i Srbiji, a pogotovo u Bosni i Hercegovini prevladava mišljenje da Haški tribunal sudi nacijama kao kolektivima, a ne pojedincima. Onda su odjednom zadovoljni kada su 'naši' dobro prošli, a drugi put su nezadovoljni kad su 'naši' loše prošli. To se sada u Hrvatskoj vidjelo nakon, recimo, presude Anti Gotovini. Sad je važno da se shvati da se radi o pojedinim slučajevima i kaznenim djelima, neovisno kojoj naciji tko pripada', kazao je Puhovski.

Prema njegovim riječima, presuda u slučaju 'Prlić i ostali' je specifična.

'Drugo što mi se čini važnim jest da je ovaj slučaj, ova presuda za državu kao državu, možda najvažnija i možda potencijalno najopasnija. Jer, ne bi značilo samo neku ocjenu o eventualnim zbivanjima unutar Hrvatske nego upravo na međunarodnom planu. A to bi onda oštetilo inozemnu i međunarodnu poziciju Hrvatske', dodao je.

Ističe da ne vidi napetost u Hrvatskoj u vezi sa presudom u slučaju 'Prlić i ostali'.

'Mnogo, mnogo manje nego u slučaju Gotovina i Markač. Zato što je to, ipak, druga država i zadnjih deset godina, od 2000. Hrvatska se vidljivo distancirala i od BiH i Hrvata u BiH. Možda i više nego što je trebalo. Dakle, u Hrvatskoj slučaj 'Prlić i ostali' sada ne vidim kao problem, ali će biti problem ako u presudi ostane kao osuđujući zločinački poduhvat', poručio je Puhovski.