PROGRESIVNI SUSJEDI

Srbija planira legalizirati gay partnerstva

28.05.2013 u 15:00

Bionic
Reading

U Srbiji se priprema teren kako bi se partnerima istog spola koji žive zajedno omogućilo da pravno reguliraju svoj odnos. Zasad nije u planu reguliranje usvajanja i odgoja djece, pišu Večernje novosti

Planirani zakon omogućio bi istospolnim partnerima koji žive u višegodišnjoj zajednici da nasljeđuju nekretnine, da u slučaju smrti ostvare pravo na mirovinu ili socijalnu pomoć dotadašnjeg partnera i da mogu posjećivati jedni druge u bolnici kao članovi najuže obitelji. Uvjet za to bit će uvođenje u jedinstven registar koji bi vodili matičari.

Ovaj model pripremio je Centar za unapređenje pravnih studija, a ured za ljudska i manjinska prava uputio je poziv na javnu raspravu i predstavnicima ministarstava pravosuđa, rada, zapošljavanja i socijalne politike, kao i LGBT organizacijama. Autori navode da 'zakon nije uvertira izjednačavanju brakova'.

'Ovo su samo moguća zakonska rješenja čiji je cilj da se pravno regulira status ljudi istog spola koji žive u zajednici. Vidjet ćemo hoće li se odredbe moći ugraditi u postojeći zakon ili će se donijeti poseban, pa smo zato i pozvali ljude iz ministarstava. U svakom slučaju, nema prepreka da se ovakva rješenja donesu jer ne potiru ono što piše u Ustavu - da je brak između muškarca i žene', kaže Suzana Paunović, direktorica ureda za ljudska prava.

I Saša Gajin iz Centra za unapređenje pravnih studija tvrdi da se predloženim propisom samo poštuju odredbe drugih zakona koji zabranjuju bilo kakvu vrstu diskriminacije.

'Primjerice, nezaposlenom partneru bilo bi omogućeno da preko drugog koji je u radnom odnosu dobije zdravstvenu knjižicu. Suština je da se pravno reguliraju odnosi dvije osobe. A dok je Ustav ovakav, brakovi se ne mogu izjednačiti', kaže Gajin.

Protivnici najavljuju da će pomno pratiti tako da se među odredbama nešto ne 'provuče'.