ZAHTJEV RODITELJIMA UBIJENOG

Tri tisuće dolara za tijelo mrtvog Iranca

24.06.2009 u 23:09

Bionic
Reading

Mir-Hosein Musavi, poraženi iranski predsjednički kandidat koji osporava izborne rezultate smatra da bi se cijeli spor oko izbora najbolje riješio osnivanjem neovisnog odbora koji bi istražio sve okolnosti, dok njegovi pristaše dalje organiziraju prosvjede, a vlast odgovara nasiljem i uhićenjima, među ostalim i 25 novinara zabranjenog pro-Musavijeva dnevnog lista

TEHERAN - Musavi i milijuni drugih Iranaca optužuju vlasti za golemu izbornu prijevaru kojom je dotadašnji predsjednik Mahmud Ahmadinedžad 12. lipnja odnio uvjerljivu pobjedu i osvojio novi mandat.

Analiza odvijanja izbora i konačna odluka o izbornim rezultatima, po iranskom ustavu, u ovlasti je Vijeća čuvara, ali Musavi i druge oporbene skupine sumnjaju u nepristranost članova vijeća, u kojem je šest svećenika i šest pravnika, zbog njihove snažne potpore Ahmadinedžadu.

"Zato bismo trebali ustanoviti odbor za utvrđivanje činjenica koji bi morao biti nepristran, učinkovit, hrabar i čije bi zaključke trebale priznati sve strane", stoji u priopćenju objavljenom na Musavijevoj internetskoj stranici, uz napomenu kako bi odbor trebao pažljivo istražiti cijeli tijek izbornog postupka.

Protjerani strani dopisnici

U utorak su vlasti objavile kako je uhićen grčki novinar Jason Fowder koji je radio za američki dnevnik Washington Times, dok je dva dan prije uhićen i kanadski novinar iranskog podrijetla Maziar Bahari koji radi za američki tjednik Newsweek. Isti je dan iz Irana protjeran i stalni dopisnik BBC-a Jon Leyne. Osim novinara, posljednjih su dana uhićeni deseci političkih dužnosnika i stotine prosvjednika.

"Završno izvješće tog odbora vratilo bi (iranskom) društvu mir i povjerenje u sustav te bi ponovno učinilo Iran predvodnikom islamske demokracije u svijetu", ističe se u priopćenju.

U međuvremenu, nastavljaju se nemiri na ulicama širom Irana. Mlada studentica Neda Aga-Soltan, čiji je život prekinuo metak u srce, morala je biti pokopana bez ikakvog okupljanja. Iranska agencija Fars u srijedu je objavila da su otkriveni novi tragovi o ubojici.

Pogibija te mlade žene, snimljena kamerom i objavljena na internetu, pretvorila je Nedu Aga-Soltan u ikonu prosvjednog pokreta. Istraga je navodno otkrila kako je ubojica nasumce pucao u gomilu koja je prosvjedovala i kako je jedan metak pogodio 26-godišnju ženu u potiljak.

Roditeljima ustrijeljenog 19-godišnjeg Kaveha rečeno je da trebaju platiti tri tisuće dolara kako bi preuzeli tijelo svoga sina u mrtvačnici. Otac se pozivao na to da je veteran iračko-iranskog rata, a obitelj je dobila tijelo kada se složila da će sina pokopati u tišini, podalje od očiju javnosti.

Vijeće čuvara u srijedu je trebalo objaviti konačne izborne rezultate, ali je objavu odgodilo za pet dana kako bi uklonilo sve preostale nejasnoće.

Objava rezultata izbora za predsjednika Irana, prema kojima je Ahmadinedžad pobijedio s čak 11 milijuna glasova više od Musavija, izazvala je neviđene prosvjede u Teheranu i drugim dijelovima Irana u kojima je dosad poginulo najmanje 17 ljudi, a ozlijeđeno je više od stotine.

Državne vlasti na čelu s vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem proglasile su prosvjede protuzakonitim, najavile da će se s prosvjednicima obračunavati bez milosti i zabranile svako grupiranje ljudi.

Musavi želi nastavak prosvjeda, ali samo u skladu sa zakonom, kako bi se izbjeglo nasilje, pa je naglasio kako će svoje aktivnosti objavljivati na internetskoj stranici, čime se ogradio od svih ostalih prosvjednih skupova.

Osim prosvjednika, iranske su se vlasti obrušile i na novinare, pa je u ponedjeljak uhićeno 25 djelatnika, novinara i drugog osoblja, zabranjenog dnevnog lista Kalameh-Sabza, sklonog Musaviju.

Policija je u ponedjeljak navečer upala u redakciju dnevnika zato što je ona, po iranskim vlastima, stožer iz kojeg se vodi "psihološki rat" protiv zemlje i zato što je povezana s disidentskim medijima i stranim krugovima.

"Policajci koji su upali u redakciju nisu pokazali nikakav nalog. Pet ili šest uhićenih su članovi osoblja, a ostalo su novinari", rekao je Alireza Behešti, član uredništva lista čije je pokretanje bilo odobreno neposredno prije izbora i koji je zabranjen dan nakon što su održani. Behešti je dodao kako je u utorak navečer na slobodu pušteno pet novinarki te da se nastavlja ispitivanje ostalih uhićenika.

Vjeruje se kako su novinari Kalameh-Sabza nakon zabrane izlaženja dnevnika nastavili raditi za dvije Musavijeve internetske stranice, Kalameh i Ghalam-News.

Iranski mediji smiju objavljivati samo od vlasti odobrene priče o prosvjedima, a stranim medijima nametnuta su stroga ograničenja, među kojima je i zabrana pristupa prosvjednim skupovima te se svako kršenje odredbi kažnjava uhićenjem ili protjerivanjem novinara. Pogledajte izvještaj režimske Iranske televizije.