JURI ODUSTAJE OD POLITIKE

Zbog blokade pregovora napustio Pahorovu stranku

24.06.2009 u 14:53

Bionic
Reading

Slovenski političar Aurelio Juri istupio je iz stranke Socijalnih demokrata (SD) premijera Boruta Pahora jer ta stranka blokira hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom i udaljava se od tradicija europske ljevice, objavili su u srijedu slovenski mediji

'O izlasku iz stranke obavijestio sam predsjednika stranke Pahora. Razlog je blokada hrvatskih pristupnih pregovora. To ne donosi ništa dobrog za rješenje graničnog spora, suprotno je mojem shvaćanju europske socijaldemokracije. Strano je i mojoj političkoj kulturi jer sam uvijek branio rješenje spora na pravnim temeljima i otvorenost granica', izjavio je Juri za agenciju STA i Slovensku televiziju.

Dugogodišnji gradonačelnik Kopra, bivši zastupnik u slovenskom parlamentu, Juri (60) je krajem 2008., u slovenskoj delegaciji u Europskom parlamentu zamijenio Pahora kada je taj bio izabran za premijera.

Juri je bio nositelj izborne liste Socijalnih demokrata (SD) na izborima za Europski parlament 2004. godine, ali je na njima najviše tzv. preferencijalnih glasova dobio Pahor. Rođen u Puli, Juri je političku karijeru gradio kao aktivist talijanske manjine na slovenskoj obali, a 1995., kao gradonačelnik Kopra, potaknuo je potpisivanje tzv. Piranske izjave kojom su se gradonačelnici s hrvatske i slovenske strane granice zauzeli za što skorije postizanje graničnog sporazuma koji bi uvažio interese obiju država, te za gradnju brzih prometnica prema Austriji i Italiji.

Među prvima u Sloveniji Juri je protivno main-streamu slovenske politike tvrdio da bi za rješenje minornog graničnog spora bilo najbolje da Ljubljana i Zagreb rješenje potraže pred međunarodnom pravosudnom ustanovom, zbog toga je često dolazio u konflikte s dugogodišnjim šefom diplomacije Dimitrijem Rupelom, koji je držao da Slovenija pred međunarodnim sudom ne bi ostvarila svoje strateške interese.

'Pahorovi i moji pogledi na rješavanje graničnog pitanja s Hrvatskom i blokadu sasvim su različiti', rekao je Juri za Slovensku televiziju. Obavijestio je da nakon 36 godina napušta politiku i stranku te će u mirovinu čim ispuni uvjete.

Juri je dodao da je stalno zagovarao deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora i napose pozivao Ljubljanu prihvati prijedlog lanjskoga francuskog predsjedništva EU-a prema kojem bi se blokada prekinula temeljem izjave da pretpristupni dokumenti ne prejudiciraju granicu.