JOSIPOVIĆ NA CNN-U

'Ako nekoga pitate za cijenu u RH reći će vam je u eurima'

24.05.2013 u 11:21

Bionic
Reading

Hrvatska traži partnera u energetskom sektoru koji bi joj pomogao da otkrije naftna i plinska polja u Jadranu kako bi oživjela svoju posrnulu ekonomiju, kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za CNN u četvrtak navečer.

Jedan od načina da se pokrene ekonomija je motiviranje ulagača da dođu u Hrvatsku, kazao je Josipović u emisiji 'Quest Means Business'. Hrvatska 1. srpnja ulazi u EU u kojoj samo Grčka i Španjolska imaju veću stopu nezaposlenosti. Josipović je siguran da će Hrvatska privući strana ulaganja i tako izbjeći 'odljev mozgova' iz zemlje. 'Odljev mozgova je uvijek povezan s ekonomskom situacijom, s EU-om ili bez njega', kaže Josipović. 'Međutim, sa stranim ulaganjima očekujem da će u Hrvatskoj biti i nešto priljeva mozgova', rekao je hrvatski predsjednik CNN-ovu uredniku Richardu Questu.

Na Questov upit zašto toliko nade polaže u EU koju mnogi smatraju dijelom problema, Josipović je odgovorio: 'Ne, mi EU smatramo prilikom. Ne samo zbog dostupna novca kroz fondove, nego i zato jer možemo privući ulaganja, proširiti tržište i iskoristiti naš važan prometni položaj'. Hrvatski je predsjednik u intervjuu kazao da se RH jednog dana namjerava pridružiti eurozoni. Josipović je rekao da je euro de facto već valuta u Hrvatskoj, ali je zemlji potrebno najmanje pet godina da ispuni kriterije za apliciranje za članstvo u eurozoni.

'Nemamo ciljani datum. Mislim da već imamo euro jer ako nekoga pitate za cijenu nečega reći će vam je u eurima. Naša štednja u bankama je 80 ili više posto u eurima jer naši građani vjeruju u euro, kupuju eure i štede u eurima', rekao je Josipović. Josipović je kazao da je hrvatski strateški cilj da i ostale balkanske zemlje uđu u Uniju kada ispune kriterije. 'Strateški je hrvatski cilj povući sa sobom i druge zemlje regije, zbog sigurnosti, zbog ekonomije, i zbog duboke ljudske i kulturne povezanosti naših zemalja, unatoč ratovima u prošlosti. To se odnosi na sve, na BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo.. I da, i na Tursku', kazao je hrvatski predsjednik.

Na pitanje Richarda Questa kojoj će se strani Hrvatska prikloniti u raspravama o budućnosti Unije, onoj koju predvodi britanski premijer David Cameron ili strani njemačke kancelarke Angele Merkel, Josipović je odgovorio da će Hrvatska stvoriti svoju autentičnu poziciju. 'U nekim aspektima Unija će biti jača, posebno u ekonomiji, u kulturnom prostoru, ali s druge strane dio administracije mora biti smanjen', kazao je. Jedan od najvećih hrvatskih problema je endemska korupcija, napominje CNN i dodaje kako se na listi percepcije korupcije Transparency Internationala RH nalazi ispod Ruande i Kube. 'Korupcija se sada smatra neprihvatljivom u našem društvu i svatko tko u njoj bude uhvaćen ići će u zatvor. Naravno, učinkovitost u borbi protiv korupcije ovisi o našem pravosuđu', kaže Josipović.