PRAVOSLAVNI DOBROVOLJCI

Grčki neonacisti iz Zlatne zore bili u Srebrenici 1995?

Bionic
Reading

Ekstremno desničarski, neonacistički politički pokret Zlatna zora (grč. Hrisi avgi), koji je u posljednjih nekoliko dana uzburkao javnost u Europi najprije svojim otvorenim prijetnjama tamošnjim muslimanima da će biti 'zaklani kao pilad ako se ne odsele iz Grčke', ali i najavama da će okupiti 100.000 Grka kako bi spriječili izgradnju prve džamije u Ateni, izazvao je zabrinutost i zebnju među muslimanskim zajednicama na Balkanu, izvještava Agencija Anadolija (AA)

Zlatna zora ima i svoje političko krilo i na proteklim izborima, obilato koristeći vrijeme opće krize u Grčkoj, osvojila je 6,9 posto glasova ili 18 mandata u grčkom parlamentu. Osim toga, analize izbornih rezultata pokazuju da njihova popularnost još raste, iako su ranije imali manje od 1 posto podrške. Isto tako, zbog određenih i ideoloških podudarnosti poruke i postupci Zlatne zore mogli bi se u kriznim vremenima prenijeti i u druga trusna područja Balkana. 'Muslimanske ubojice, ako do 30. lipnja ne zatvorite svoje bordele u Grčkoj, poslat ćemo vas u pakao. Oni koji ne poštuju ultimatum, bit će zaklani kao kokoši na cesti', navodi se u pismu koje je potpisala Zlatna zora.

Također, Zlatna zora je zaprijetila da će angažirati 100.000 ljudi kako bi se usprotivila izgradnji džamije u Ateni. 'Ako u Grčkoj bude sagrađena džamija za islamističke kriminalce, organizirat ćemo frontu od 100.000 Grka predvođenih Zlatnom zorom', rekao je glasnogovornik te organizacije Ilias Kasidiaris svojim pristalicama na skupu u Ateni. Dobri poznavatelji prilika u Grčkoj i na Balkanu smatraju da ovakve prijetnje ne treba uopće podcijeniti, podsjećajući da Zlatna zora nije ostala samo na riječima. Naime, sam Ilias Kasidiaris je prošle godine tijekom televizijske debate išamarao zastupnicu ljevičarske Syrize Renu Duru, zbog čega je prosvjedovalo tisuće Grka. Nikos Michaloliakos, vođa organizacije Zlatna zora, poznat i pod nadimkom 'führer', nastupio je prošle godine s aluzijom kako bi jednoga dana mogli vratiti Istanbul.

Napadi na imigrante su u porastu u Grčkoj, a oni su najčešća meta pristalica upravo desničarske Zlatne zore. Pojedini Grci potvrdili su da grčka policija i Zlatna zora često rade zajedno. Kažu da je policija nedavno tukla osobe nakon što su privedene na prosvjedu protiv spomenute neonacističke organizacije. Inače, na valu gnjeva javnosti zbog šest milijuna otkaza u Grčkoj, štednje, korumpiranih političara i ilegalnih imigranata, kako upozoravaju svjetski mediji, Zlatna zora se neočekivano pojavila i postala treća po snazi grčka stranka. Zato se i njihove prijetnje muslimanima uzimaju ozbiljnije. Prema novijim istraživanjima javnoga mišljenja, njihova popularnost konstantno raste, a prema istraživanjima potkraj prošle godine, imali su podršku više od 14 posto Grka.

Pripadnici 'Zlatne zore', što je posebno opasno, nadahnjuju se (ne)djelima Ravnogorskog četničkog pokreta (RČP) u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Posebno zbog njihovih zločina nad Bošnjacima i muslimanima uopće u Drugom svjetskom i posljednjem ratu. U prostorijama Zlatne zore u Ateni, kako su svjedočili novinari s Balkana, nalaze se četnička šubara s kokardama, šajkače, amblemi četničkih i paravojnih jedinica poput Srpske dobrovoljačke garde (SDG). U prostorijama dominira velik grb četničkog pokreta uz natpis 'S verom u Boga, za kralja i otadžbinu' te slika Željka Ražnatovića Arkana, zapovjednika Srpske dobrovoljačke garde, zloglasnih Arkanovaca. Tamo je i zastava ukrašena drevnim grčkim simbolom koji podsjeća na svastiku.

Saznanja istraživača BiH potvrđuju da su sredinom devedesetih neki od pripadnika Zlatne zore sudjelovali u ratu u BiH na strani Vojske Republike Srpske. Postojale su, navodno, tri razine pomoći Srbima u BiH tijekom agresije na tu zemlju. Prva se ticala dopremanja goriva i lakog pješadijskog naoružanja i streljiva, druga razina pomoći ticala se osiguranja obavještajnih podataka s grčke strane, naročito u ljeto 1995. godine, tijekom NATO-vog bombardiranja srpskih položaja, a treća upućivanja dobrovoljaca u redove VRS-a i Vojske Jugoslavije. Avdo Huseinović, istraživač ratnih zločina, publicist i autor više dokumentaraca o događajima tijekom agresije na BiH, priprema knjigu u kojoj se bavi sudjelovanjem, kako kaže, pravoslavnih dobrovoljaca u agresiji na BiH, a posebno onih iz Grčke. Nema sumnje, kako ističe, da su tamo bili i pripadnici Zlatne zore.


'Postoje apsolutni dokazi da su Grci, među kojima su sigurno bili i članovi Zlatne zore, bili pod osobnim zapovjedništvom Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Grci su, zajedno s Mladićem, ušli i počinili genocid u Srebrenici, zajedno s Mladićem su sudjelovali u okupaciji Žepe... Nažalost, u optužnicama protiv Karadžića i Mladića nijednom riječju se ne spominju zlodjela Grka i ostalih stranih dobrovoljaca tijekom genocida u BiH', kazao je Huseinović u razgovoru za Agenciju Anadolija (AA). Jedan bivši grčki dobrovoljac, blizak Zlatnoj zori, potvrdio je da su Grci bili u Srebrenici i da su tamo postavili svoje zastave, ali on se pravdao kako nisu sudjelovali u borbama. Huseinović je za AA potvrdio da će se u njegovoj knjizi, koja će svjetlo dana ugledati do kraja ove godine, iznijeti mnoštvo dokumenata o grčkim i ostalim stranim dobrovoljcima i plaćenicima koji su bili u BiH tijekom agresije.

'Ono što je zanimljivo je da su neki od tih dobrovoljaca i plaćenika ovdje prvobitno bili u misiji Ujedinjenih naroda (UN), a onda se vraćali kući. Nakon nekoliko mjeseci ponovno su dolazili, ali ovaj put kao dobrovoljci u redovima Vojske RS-a. Knjiga će sadržati niz dokumenata, ispovijesti koje su plaćenici davali medijima u svojim zemljama. Neki su objavili i svoje ratne memoare', ističe Huseinović.

Prema otkrićima Huseinovića, a i video i fotodokumentaciji koju posjeduje, zajedno s Ratkom Mladićem, koji danas odgovara za genocid na Haškom sudu, bio je izvjesni Antonije koji je i zapovijedao grčkim snagama u BiH. Tog grčkog zapovjednika na jednom skupu potkraj rata spominje i sam Ratko Mladić. 'Imali smo pomoć naše braće iz Grčke. I da je svaki drugi Grk bio Antonije, i da je svaki drugi Srbin bio Antonije, nama bi bilo mnogo lakše', naglasio je.

Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić
kazala je za Agenciju Anadolija da su grčki vojnici, a među njima i pripadnici Zlatne zore, sasvim sigurno bili u Srebrenici u srpnju 1995. godine. Osobno se sjeća vojnika koji su govorili grčkim jezikom! 'U Srebrenici je bila cijela jedna grčka dobrovoljačka četa. Nosili su svoju zastavu. To se nije krilo. Štoviše, poslije genocida jedna ulica u Srebrenici nosila je ime grčkih dobrovoljaca. Oni su se tretirali kao narodni heroji, a ne izvršitelji genocida. Pitam se zašto naše vlasti šute o tome? Zašto se to nije istraživalo i zašto se sada ne istražuje?', veli Subašić, najavljujući kako će majke Srebrenice kod institucija države BiH insistirati na procesuiranju grčkih dobrovoljaca.

I Esma Palić, supruga legendarnog komandanta obrane Žepe Avde Palića, potvrdila je ranije za AA da je na tom području, a uoči pada Žepe, bilo dobrovoljaca. Na popisu Generalštaba Vojske RS-a, koji je Agencija Anadolija dobila na uvid, među 117 stranih državljana koji su bili pod zapovjedništvom Ratka Mladića navode se i grčki borci, a među njima, kako su nam potvrdili istraživači genocida u BiH, nesumnjivo je bilo i pripadnika Zlatne zore.

To su: Dmitrios Zovicokos (rođen 15.11.1966) u Ateni, Kuriakos Konstantinos (14.7.1964), Labropulos Konstantinos (19.4.1969), Maurenonakni Emanovil (29.12.1971), Nikoladis Ilijas Nikolas (6.4.1961), Piljanis Grigorios Gerigios (23.6.1969) iz Soluna, Spridos Nikolas Zandropulos (4.4.1969) Smatra se da je lista stranih državljana koji su se borili na srpskoj strani mnogo duža.

Kako je svojevremeno pisala sarajevska Slobodna Bosna, unatoč zahtjevima da se zaustavi regrutacija grčkih mladića, jer je Grčka priznala BiH, grčka vlada nije spriječila nesmetanu regrutaciju i prebacivanje dobrovoljaca u Srbiju. Procjene govore da se oko sto grčkih dobrovoljaca prijavilo nakon poziva u medijima za odlazak u rat u BiH.

Centri u Solunu i Ateni

Centri za vezu su postojali u Solunu i Ateni, odakle su mladići upućivani u Beograd, a zatim u Republiku Srpsku. Otud su upućivani na liniju fronta kao pripadnici VRS-a. Sve upućuje na to da je u organiziranje dobrovoljaca bila uključena Zlatna zora. U ožujku 1995. godine formirana je Grčka dobrovoljačka garda u sastavu Drinskog korpusa koja je bila razmještena u području Vlasenice, a po zapovijedi Ratka Mladića. U ljeto iste godine upućena je prema Srebrenici.

Prema riječima Avde Huseinovića, dok je trajalo masovno ubijanje Bošnjaka na potezu od Potočara do Konjević Polja, 13. srpnja 1995. godine grčki list Ethnos objavio je 'da se grčke i srpske zastave vijore jedna uz drugu, kao živi dokaz ljubavi i solidarnosti dvaju naroda i zahvalnosti koju srpski vojnici osjećaju zbog pomoći grčkih dobrovoljaca koji se bore na njihovoj strani'. Pod tim ratnim zastavama su bili i pripadnici Zlatne zore.

Europa slobodna od muslimana

Tada je pripadnik Grčke dobrovoljačke garde, po imenu Apostolos Bambos, izjavio da se u Bosni bori 'za veliku Grčku u Europi slobodnu od muslimana', što, opet, nesumnjivo upućuje na bliskost ideologiji koju danas 'propovijeda' organizacija Zlatna zora. I tijekom operacije kodnog naziva Stupćanica 95, čiji je cilj bilo zauzimanje Žepe, uz Mladića su bili pripadnici Grčke dobrovoljačke garde kojima je zapovijedao Antonije, isti onaj koji je zajedno s prvim čovjekom Vojske RS-a ušao u Srebrenicu. To je Mladić, također, potvrdio u jednom od svojih iskaza.