ZBOG 'SUBVERZIVNOG DJELOVANJA'

Uhićen jedan od vodećih kineskih disidenata

24.06.2009 u 08:29

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih kineskih disidenata, Liu Xiaobo, formalno je uhićen pod sumnjom za poticanje na subverzivno djelovanje, nakon što je krajem prošle godine završio u pritvoru zbog promicanja peticije koja je pozivala na kraj jednostranačke vladavine

Kineska državna agencija Xinhua objavila je u srijedu da su tužitelji u utorak odobrili Liuovo uhićenje za 'navodne agitacijske aktivnosti s ciljem subverzije u odnosu na vladu i svrgavanja socijalističkog sustava'.

Liu je još od 1989. godine jedan od najprominentnijih kineskih disidenata i kritičara vladajuće Komunističke stranke. U vrijeme prodemokratskih zbivanja 1989. bio je u potpunosti uključen u prosvjede na Tian Anmenu koji su slomljeni 4. lipnja te godine.

Smatra se da će njegovo uhićenje, koje predstavlja korak bliže izvođenju pred sud, biti udarac njegovim suradnicima i skupinama za ljudska prava koji su se nadali da će biti pušten nakon što je u Kini prošla politički osjetljiva 20. godišnjica prodemokratskih prosvjeda na Tian Anmenu.

Bude li suđenja, 53-ogodišnji disident mogao bi biti osuđen na maksimum od 15 godina zatvora, smatra odvjetnik Mo Shaoping kojemu je zabranjeno predstavljati Liua zato što je i sam potpisao peticiju čije je potpisivanje pomogao pokrenuti i njegov klijent.