FARSA U TEHERANU

Produžen rok za žalbe na iranske izbore

23.06.2009 u 21:54

Bionic
Reading

Vrhovni iranski čelnik ajatolah Ali Hamnei prihvatio je zahtjev najvišeg iranskog zakonodavnog tijela da za pet dana produži rok za primanje i razmatranje žalbi na izbore, izvijestila je iranska državna televizija u utorak

TEHERAN - Vijeće čuvara, koje ispituje prigovore poraženih kandidata na spornim izborima održanim 12. lipnja, ranije je taj zahtjev uputilo u pismu Hamneiju. Prvotni zadnji rok je bio 24. lipnja.

"Vrhovni vođa je prihvatio zahtjev tajnika Vijeća čuvara da za pet dana produži rok kandidatima za prigovore", izvijestila je državna televizija.

Vijeće čuvara, koje mora potvrditi rezultate izbora, ranije je reklo da je spremno ponovno prebrojati 10 posto glasova ali je isključilo mogućnost poništavanja izbora, što su tražila dva umjerena kandidata.Iransko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je žestoko kritiziralo glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Bana Ki-moona optuživši ga da se 'miješa' u unutarnje stvari Irana, izvijestila je državna televizija.

"Ta stajališta nedvojbeno proturječe dužnosti glavnog tajnika UN-a, međunarodnom pravu i očito su upletanje u unutarnje stvari Irana", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hasan Gašgavi.

"Ban Ki-moon je, nepromišljeno slušajući neke velesile s nepriličnom prošlosti kada je riječ o upletanju u unutarnje stvari drugih zemalja i o kolonizaciji, naštetio vjerodostojnosti Irana u očima neovisnih zemalja", dodao je.

Glavni tajnik UN-a pozvao je u ponedjeljak iranske vlasti da odmah prestanu s uhićenjima i s primjenom sile prema prosvjednicima.

Ban je rekao da je "zaprepašten poslijeizbornim nasiljem" u Iranu, a "posebno zbog primjene sile prema civilima, što je uzrokovalo gubitak ljudskih života i ozljede", po priopćenju njegova ureda.

Ban je rekao da se "nada kako će se demokratska volja iranskog naroda potpuno poštovati", zaključuje se u priopćenju.