EU ISTRAŽIVANJE

Samo trećina LGBT parova usudi se držati za ruke u javnosti

17.05.2013 u 22:04

Bionic
Reading

Dvije trećine lezbijskih, homoseksualnih, biseksualnih i transeksualnih parova koji žive u zemljama EU-a ne usude se držati za ruke u javnosti, a 30 posto ih je, prema vlastitu priznanju, bilo izloženo nasilju i verbalnom vrijeđanju u posljednjih pet godina, rezultati su ankete provedene u povodu Svjetskoga dana borbe protiv homofobije koji se obilježava u petak.

"Najviše me šokirala činjenica da je više od 60 posto ispitanika odgovorilo da se sa svojim partnerom ne usude držati za ruke u javnosti, a to je nešto tako uobičajeno i normalno - držati za ruku osobu koju volimo", rekao je za AFP direktor EU-ove Agencije za temeljna prava (FRA).

FRA prenosi kako su prema istraživanju "strah, izolacija i diskriminacija česti u zajednici LGBT u Europi" te ističe kako je došlo vrijeme da se počnu promicati i štititi njihova temeljna prava.

Dvije trećine ispitanika odgovorilo je kako se boji pojaviti se s partnerom ili partnericom u javnosti. Ispitivanje je provedeno među pripadnicima LGBT-a u zemljama članicama EU-a i u Hrvatskoj koja će od 1. srpnja postati njezina članica.

Nešto manje od 30 posto od 93.000 sudionika istraživanja bili su žrtve nasilja ili napada u posljednjih pet godina. Među njima je 30 posto od 7.000 anketiranih transeksualnih osoba koje su odgovorile da su ih psihički maltretirali ili im prijetili nasiljem više od tri puta u posljednjih godinu dana.

Čak i u zemljama koje su općenito tolerantnije prema pripadnicima LGBT-a mnogi se osjećaju žrtvama diskriminacije.

"Većinom je riječ o verbalnom vrijeđanju. Prednjače mladi", rekao je 27-godišnji homoseksualac koji živi u Belgiji te istaknuo kako se broj takvih uvreda znatno povećao u posljednje četiri godine.

Većina pripadnika LGBT ne usudi se nasilje ni druge vrste napada prijaviti policiji ni u zemljama u kojoj su zakonski zaštićeni.