MITROPOLIT AMFILOHIJE

Mitom o Srebrenici planiraju se novi pokolji!

Bionic
Reading

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) u intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske (RS) ocijenio je neprihvatljivim način na koji se tretira Srebrenica, te odnos aktualnog vodstva države Srbije prema mjestu gdje je u srpnju 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, izvještava Agencija Anadolija (AA).

Smatra neprihvatljivim to što se od Srebrenice 'stvara simbol veći i od Dachaua i Auschwitza'! Iako je Srebrenicu nazvao 'nesrećom'', Amfilohije tvrdi da se aktualnim tretiranjem Srebrenice 'pripremaju novi pokolji', podsjećajući na događaje iz Drugog svjetskog rata, zločine Handžar divizije i ustaških postrojbi nad Srbima.

'Pitanje te Srebrenice je jedna velika rana. Ako Tomislav Nikolić, predsjednik Srbije kaže da kleči pred Srebrenicom, a što ćemo sa Bratuncem, s nekoliko tisuća pobijenih prije toga. Što ćemo s onim što se događalo na tim istom prostorima, nije to davno od 1941. do 1945. godine. Koliko je tamo pobijeno i uništeno obitelji od raznih Handžar divizija i raznih NDH postrojbi. Sad ti najedanput preuzimaš ono što su oni stvorili mit o Srebrenici. Pa je Srebrenica sada postala nešto veće i od Dachaua i od Auschwitza. Politika Clintonovsko-Blairovska je to isforsirala radi vlastitih interesa. Tako forsirajući tu nesreću, koja je nesreća u Srebrenici, ustvari se priprema za budućnost nove pokolje i nove mržnje', rekao je Amfilohije, prenosi Anadolija.

Zločine nad Bošnjacima i Hrvatima nazvao je nesrećom i 'uzajamnom posljedicom tog zla i nesreće Drugog svjetskog rata'.'Što kažu, krv na krv je ljudska rana naopaka', rekao je vladika Amfilohije.
Kritizirao je istupe predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u vezi s nedavnom isprikom za Srebrenicu i druge zločine u ime Srbije i srpskog naroda. Kaže da vodstvo Srbije treba da vidjeti što se događalo na Kosovu, 'jer je to njihov problem, a ovdje neka puste Dodika i Republiku Srpsku neka oni sa braćom muslimanima, Hrvatima nađu jedan zajednički jezik da žive normalno, ljudski, u budućnosti, sagledavajući nesretnu prošlost, ali gradeći budućnost na pomirenju'.

'Netko tamo njima kaže: 'Vi trebate klečati, pa onda oni kleče'. Radi čega?! Da uđu u Europsku uniju (EU). Kako je govorio jedan moj vladika Sava: 'Evo ti ništa, drži ga čvrsto'. Bojim se da je ovo isto... Europska unija – pa i ona se sirota raspada. Daj Bože da se održi. Ali, sada svoje vlastito biće razgrađivati da bi se ušao u jednu fatamorganu EU, bojim se da tu nema nikakve realpolitike. To nije realpolitika'', istaknuo je on.
Mitropolit Amfilohije sudjelovao je na kontroverznom prošlotjednom skupu s kojeg su upućene prijetnje aktualnom vodstvu Srbije, što je izazvalo burne reakcije u javnosti Srbije. Amfilohije je za RTRS govorio o molitvi za upokojenje vlasti u Srbiji, o tome da li crkva treba da sudjelovati u političkim odlukama, odnosu prema Srbima i srpskom nacionalnom pitanju.