MALA POVIJEST ŠPIJUNAŽE

Istočni špijuni u Velikoj Britaniji: materijal za Bonda

17.05.2013 u 09:18

Bionic
Reading

Poznata je izreka da umjetnost oponaša život, a u slučaju ruskih špijuna stvaran život već desetljećima se isprepliće s (ipak pretjeranim) filmskim serijalom o agentu 007, Jamesu Bondu. Evo nekih od stvarnih slučajeva koji su intrigirali britansku i svjetsku javnost od vremena Hladnog rata naovamo

Hola
Nekoć je opisivana kao 'najvažniji britanski ženski agent kojeg nikada nije vrbovao KGB'. No regrutirao ju je NKVD (tajna policija koja je prethodila KGB-u) 1937. godine. Čak četiri desetljeća Melita Norwood fotkala je dokumente i dostavljala ih Sovjetima pod kodnim imenom Hola. Razotkrivena je tek u dubokoj starosti, 1999., nakon prebjega bivšeg KGB-ovog arhivista na britansku stranu. Umrla je u staračkom domu u West Midlandsu šest godina kasnije.

Aleksandr Litvinjenko
Ruski špijunski prebjeg, u Velikoj Britaniji od 2000. godine kao zaposlenik britanskog MI-6, umro je nekoliko dana nakon što mu je u londonskom hotelu Millenium nepoznati sugovornik u čaj usuo radioaktivni polonij. Nastao je veliki diplomatski spor; Velika Britanija tražila je izručenje Andreja Lugovoja, no taj bivši obavještajac danas je biznismen i zastupnik LDPR-a u ruskoj Dumi.

Agent Piccadilly i atentat otrovanim kišobranom

Umorstvo bugarskog disidenta Georgija Markova prije 34 godine ostalo je upamćeno po bizarnosti metode. Ubijen je vrhom kišobrana koji je imao pričvršćenu sićušnu lopticu otrova ricina, u središtu Londona dok je čekao autobus. Jedini osumnjičeni bio je agent kodnog imena Piccadilly. Prije osam godina identificiran je kao Francesco Gullino, no tek ga je u ožujku ove godine pronašao jedan dokumentarist. U razgovoru je porekao umiješanost u ubojstvo Markova.

Slučaj 'kamenčina': Kad Britanci špijuniraju po Rusiji
Bilo je to 2006. godine, kad su ruske službe uhitile neke britanske diplomate i državljane optužujući ih da su špijunske podatke komunicirali putem nekog uređaja koji se nalazio na ulici u formi ovećeg kamena. Službeni London ismijao je ruske optužbe pa je priča pomalo sličila na parodiju. No 2012. godine Jonathan Powell, šef ureda premijera Tonya Blaira, ipak je priznaoda Rusi nisu lagali: uhićeni su doista bili špijuni.

'Bondova djevojka'

Skandal iz 2010., kada je diljem SAD-a u jednoj akciji razotkriveno i uhićeno 11 ruskih špijuna, u estradno-političke vode izbacio je mladu ljepoticu Annu Chapman, koja je nakon jednog neuspješnog braka stekla i britansko državljanstvo. Originalnog imena Anna Kušenko, deportirana djevojka u tri je godine probala razne nove poslove, a danas je na čelu mladeži vladajuće Jedinstvene Rusije.

Kodno ime Zigzag
Prije Anne Chapman špijunski svijet poznavao je Eddieja Chapmana - navodno čudnog, svojeglavog i šarmantnog, najpoznatijeg britanskog dvostrukog agenta tijekom Drugog svjetskog rata. Tijekom zatvora u Parizu nudio je svoje usluge Nijemcima, koji su ga učili radu s eksplozivima, skakanju padobranom, radio komunikacijama itd. Zatim je poslan u Englesku da vrši sabotaže. Nakon što su ga Britanci uhitili, ponudio je svoje usluge njima i radio protiv Nijemaca, ali je otpušten 1944. zbog neposlušnosti. Preminuo je 1997. godine.

Prilog Russia Todaya o britanskim špijunima u Velikoj Britaniji