LE MONDE POGRIJEŠIO

Crne kutije ipak nisu lokalizirane

23.06.2009 u 09:03

Bionic
Reading

Crne kutije Airbusa Air Francea koji je nestao na brazilskoj pučini još nisu lokalizirane, rekla je u utorak agenciji France presse glasnogovornica Ureda za istrage i analize (BEA), reagirajući na informacije tiska. 'Do danas nisu lokalizirani registratori leta', rekla je glasnogovornica i dodala da ekipe istražitelja provjeravaju sve zvukove koje ulove

Prethodno je francuski Le Monde objavio da su francuski vojni brodovi locirali su crnu kutiju Air Franceova Airbusa koji se 1. lipnja srušio u Atlantik i u kojem je poginulo 228 osoba.
Le Monde je dalje naveo da su francuski vojni brodovi registrirali određeni slab signal i pretpostavljaju da se radi o crnoj kutiji te je navodno mini podmornica poslana na mjesto događaja, kako bi pokušala otkriti točnu lokaciju crnih kutija koje se nalaze na dnu oceana.
One bi mogle sadržavati vitalne informacije koje bi mogle objasniti što se dogodilo tijekom tih kobnih trenutaka kada se zrakoplov srušio.

Lokatori koji se nalaze u crnim kutijama svake sekunde šalju jedan elektronski impuls u vremenu od mjesec dana. Signal se može čuti na udaljenosti od oko dva kilometra od mjesta na kojem se nalazi crna kutija.
Francusko brodovlje koje sudjeluje u potrazi, kao i mini podmornica, opremljeno je vrhunskim sonarima koji bi mogli detektirati takav signal.
Ipak, dno Atlantskog oceana na tom području je neravno te dubina varira od svega tisuću metara do četiri tisuće metara.