ESKALACIJA SUKOBA

Iranska policija silom rastjerala prosvjednike

22.06.2009 u 19:26

Bionic
Reading

Iranska je policija u središtu Teherana u ponedjeljak napala stotine prosvjednika suzavcem i pucala u zrak kako bi ih rastjerala i prekinula njihov prosvjedni skup, čime je ispunjena prijetnja iranskih snaga sigurnosti da će slomiti sve buduće prosvjede zbog prijepornih predsjedničkih izbora

Svjedoci su rekli da su iznad nekoliko stotina prosvjednika na trgu Haft-e-Tir lebdjeli helikopteri, a stotine pripadnika policije brzo su okončali prosvjede i spriječili svako okupljanje, pa i malih skupina, na tom mjestu.

Na stanici podzemne željeznice, rekli su svjedoci, policija nikome nije dopuštala da stoji na mjestu, tražila je od ljudi da nastave hodati i razdvajala je one koji su se zajedno kretali.

Najsnažnija oružana postrojba u Iranu zaprijetila je u ponedjeljak da će suzbiti sve buduće oporbene prosvjede protiv rezultata prijepornih predsjedničkih izbora, upozoravajući prosvjednike da se pripreme na 'revolucionarni sukob' ako ponovno izađu na ulice.

Revolucionarna garda na svojim internetskim stranicama upozorila je prosvjednike 'da budu spremni na odlučan i revolucionarni sukob s gardistima, basidžima i pripadnicima drugih snaga sigurnosti i čuvara čudoređa'. To je dosad bilo najoštrije upozorenje elitne iranske revolucionarne garde prosvjednicima.