MEDIJSKO-POMORSKE CAKE

Teritorijalni apetiti Kine rastu na račun Japana

Bionic
Reading

Teritorijalna svađa između Kine i Japana rasplamsala se do te razine da se po pomno kontroliranim kineskim medijima počinje polagati pravo na cijelo otočje Ryukyu, uključujući i Okinawu. Ta skupina jugozapadnih otoka inače je dom 1,5 milijuna ljudi i puna je američkih vojnih baza

Mediji prenose teze iz velikog članka koji je objavljen u Narodnom dnevniku, najtiražnijim novinama u zemlji u kojoj su dnevni listovi jedan od glavnih informacijsko-propagandnih instrumenata Komunističke partije. U članku se sugerira da službeni Peking ima pravo potraživati od Japana cijelo otočje Ryukyu, od Tajvana do Kjušua. Autori teksta, Žang Haipeng i Li Guošiang, znanstvenici su s ugledne Kineske akademije društvenih znanosti.

Oni tvrde da mirovni sporazumi poslije završetka Drugog svjetskog rata daju Pekingu pravo da pokrene takvu inicijativu. Japanska strana zasad šuti: u ovom trenutku ipak se radi samo o 'opinionmejkerskom' članku, a ne o izjavi nekog kineskog državnika.

Analitičari smatraju da u pozadini ove nesvakidašnje teritorijalne pretenzije leži spor oko jednog mnogo manjeg komadića zemlje - otočja Senkaku na morskoj razmeđi između Kine i Tajvana koje kontrolira Japan.

Na te inače nenaseljene otočiće pravo polažu sve tri spomenute države, s tim da Kina i Japan uopće ne priznaju Tajvan. Sukob se podgrijava još od 60-ih godina prošlog stoljeća, nakon što je otkriveno da bi podmorje oko Senkakua moglo biti bogato naftom. Posljednjih mjeseci kineski brodovi više puta ušli su u japanske teritorijalne vode oko Senkakua, pa se strahuje od isprovociranog okršaja, a za to vrijeme razvilo se i oštro diplomatsko prepucavanje između Tokija i Pekinga.

Sporni teritorij Senkakua carski je Japan preoteo carskoj Kini još koncem 19. stoljeća. Nakon Drugog svjetskog rata potpao je pod američko upravljanje, a godine 1972. otoci su vraćeni Japanu.