VLAST NA NEISTOMIŠLJENIKE

U Iranu 10 mrtvih, 100 ranjenih na prosvjedima

21.06.2009 u 13:57

Bionic
Reading

Iranska državna televizija objavila je u nedjelju da je 10 osoba ubijeno, a stotinjak ranjeno u subotnjim uličnim sukobima snaga sigurnosti i oporbenih pristaša u Teheranu

U jednom od prvih detaljnih novinskih izvješća koja dopiru u vanjski svijet, zbog službene blokade medijskog praćenja sukoba, televizija prenosi da su u nemirima izgorjele dvije policijske postaje i da su oštećene druge javne zgrade.

Televizija je, pozivajući se na policijsko priopćenje, objavila da policija nije koristila oružje u smirivanju sukoba, ali da neki od prosvjednika jesu.

Prema očevicima, oko 3.000 ljudi sudjelovalo je u subotnjim prosvjedima u glavnome iranskom gradu. Televizija je objavila da su među njima bili 'teroristi, trgovci drogom i proturevolucionarni elementi'.

Sukobi su uslijedili nakon što je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u petak upozorio da će oštrim mjerama odgovoriti na daljnje oporbene prosvjede protiv rezultata predsjedničkih izbora 12. lipnja.

Istovremeno, novinska agencija Fars prenosi da su kći, unuka i troje rođaka bivšeg iranskog predsjednika Akbara Hašemija Rafsandžanija uhićeni zbog upletenosti u prosvjede.

Fazeh Hašemi, aktivistica za ženska prava, bivša zastupnica u parlamentu i prva žena ženskog sporta u Iranu, proteklih je godina, poput svog oca, jedna od glavnih političkih protivnica predsjednika Mahmouda Ahmadinedžada, koji se uopće nije oglasio povodom nereda koji su izbili u glavnom gradu.

Fars navodi da su Fazeh, njezina kći i troje rođaka uhićeni tijekom subotnjih demonstracija zbog 'poticanja prosvjednika'.