EKSPRESNA PRESUDA

Tri godine zatvora zbog antisemitizma

10.05.2013 u 15:21

Bionic
Reading

Tri su osobe ubrzanim sudskim postupkom osuđene na kazne zatvora zbog verbalnog vrijeđanja sudionika Svjetskog židovskog kongresa (WJC) održanog početkom tjedna u Budimpešti, objavila je mađarska agencija MTI citirajući glasnogovornicu državnog odvjetništva.

Za javni radio Kossuth Bettina Bagoly je rekla da jedna osoba osuđena na tri godine zatvora s obzirom da je već ranije bila kažnjavana i da je bila na uvjetnoj slobodi u vrijeme izgreda. Dodala je da su druge dvije osobe osuđene svaka na dvije godine zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. Skupina od 10 do 20 osoba izvikivala je nacističke poruke sudionicima Svjetskog židovskog kongresa koji su izlazili iz Velike sinagoge u ulici Dohany.

Intervenirala je policija na licu mjesta i spriječila mogući napad, izvijestio je radio. Svjetski židovski kongres odabrao je upravo Budimpeštu za godišnji skup kako bi izrazio solidarnost s mađarskim Židovima jer je 2012. raslo protužidovsko raspoloženje u Mađarskoj. U Budimpešti je u subotu održan prosvjed protiv 'boljševizma i cionizma' u organizaciji stranke krajnje desnice Jobbik čiji su pristaše nosili crveno-bijele zastave koje su svojedobno bile zaštitni znak mađarskih fašista. Prosvjednici su izvikivali antisemitske parole, poput 'Židovi van' i 'Mađarska pripada nama'.

Čelnik Jobbika Gabor Vona zatražio je u govoru ostavku svih parlamentarnih zastupnika i činovnika koji imaju dvojno, mađarsko i izraelsko državljanstvo.

Jobbik je na parlamentarnim izborima u Mađarskoj 2010. dobio 17 posto glasova.