Svijet KLJUČNE ODLUKE

Počeo jedan od najvažnijih samita Europske unije

  • Autor: Hina
  • 11.12.2008 15:58:05
  • 11.12.2008 15:57:29

Šefovi država i vlada zemalja članica Europske unije započeli su u četvrtak poslije podne dvodnevni summit čije su glavne teme klimatsko-energetski paket, pitanje ratifikacije Lisabonskog ugovora te plan za oporavak europskog gospodarstva

BRUXELLES- Pred početak summita, njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je nadu da će se postići dogovor o klimatsko-energetskom paketu, te je podržala plan Europske komisije za gospodarski oporavak.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, pod čijim se predsjedanjem summit održava, pozvao je čelnike EU da nadiđu razlike i postignu dogovor o paketu mjera protiv globalnog zagrijavanja. 'Europa nema izbora nego postići dogovor', rekao je prije početka summita Sarkozy.

S druge strane, talijanski je premijer Silvio Berlusconi zaprijetio vetom ako Italija ne dobije tražene ustupke, istaknuvši kako se odluke o klimi ne mogu donositi za vrijeme ekonomske krize.

 

Sastanak na vrhu započeo je tradicionalnim susretom europskih čelnika s predsjednikom Europskog parlamenta Hansom-Gertom Poetteringom.

Nakon toga, na prvoj radnoj sjednici počinje rasprava o pitanju dovršetka ratifikacije Lisabonskog ugovora, zatim o klimatsko-energetskom paketu te o financijskim i gospodarskim pitanjima, odnosno o planu za oporavak europskog gospodarstva, koje već uvelike osjeća posljedice financijske krize.

 

Što se tiče Lisabonskog ugovora, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je pred summit za irski radio RTE da je moguće dati Irskoj pravno obvezujuća jamstva oko pitanja koja izazivaju zabrinutost njezinih građana. 'Ono što je moguće, mislim, je dati Irskoj pravno obvezujuća jamstva da će oni strahovi koje su izrazili Irci na referendumu biti uzeti u obzir', rekao je.

 

Irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin izjavio je u četvrtak u Dublinu da njegova zemlja razmišlja o organiziranju drugog referenduma o prihvaćanju Lisabonskog sporazuma, ali samo ako dobije 'zadovoljavajuće' garancije svojih europskih partnera.

 

Čelnici EU-a trebaju se dogovoriti kako se ta pravno obvezujuća jamstva mogu ugraditi u Lisabonski ugovor, a da se pritom on ne mora ponovno ratificirati u onim zemljama u kojima je to već učinjeno, to jest u 25 od 27 zemalja.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još