OSVRT ANTE SRZIĆA

Klisovićev cirkus na Zrinjevcu

10.05.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, posve se izgubio: u intervjuu za Lider najavio je da će Zrinjevac gospodarsku diplomaciju upotpuniti ugovorno angažiranim stručnjacima, zapravo istima onima kojih se vladajuća garnitura olako riješila po dolasku na vlast tvrdeći da su preskupi

Riješili smo se 'trgovinskih atašea', a dobit ćemo 'gospodarske diplomate'. Već na prvi pogled vidi se da su razlike evidentno 'supstancijalne' - jednima i drugima cilj je privlačenje investicija u našu osiromašenu domovinu i potpora našim izvoznicima.

U vrijeme Jadranke Kosor, HDZ-ova vlast, pritisnuta krizom, obrisala je prašinu s projekta započetog još u vrijeme dok su zemljom vladali Ivica Račan i Stjepan Mesić, a diplomacijom rukovodio Tonino Picula, pa je ponovno pokrenula projekt gospodarske diplomacije.

Negdje sredinom 2003. godine (pod Piculom) osnovana je pri Ministarstvu vanjskih poslova Uprava za gospodarsku diplomaciju kojoj je zadatak bio baviti se prezentacijom Hrvatske u svijetu te koordinacijom diplomacije i gospodarskih subjekata.

Sada, 10 godina od začinjanja hrvatske gospodarske diplomacije i godinu dana od njezina ukidanja, Klisović priča kako se 'proučavaju modeli gospodarske diplomacije iz inozemstva'.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić shvaćao je važnost gospodarske diplomacije te je tijekom svoga mandata na službena putovanja vodio gospodarske delegacije, a često je bilo posjeta egzotičnim zemljama zbog kojih je Mesić bio meta ismijavanja. Pionir gospodarske diplomacije Mesić putovao je tako i u Kazahstan, u kojem se prije koji dan Klisović osramotio.

Možda je zbog toga Klisović konačno shvatio važnost gospodarske diplomacije, nakon što je njen izostanak osjetio na vlastitoj koži? Ili se jednostavno nije dovoljno dobro pripremio? Sada više nije važno. Važno je to što se u Hrvatskoj uvijek započinje ispočetka, važno je da ne postoji sustav nadogradnje, nadovezivanja politika koje moraju biti konzistentne u ostvarivanju državnih interesa bez obzira na političku opciju koja je na vlasti.

Nakon dolaska na vlast, Kukuriku koalicija odmah je ukinula gospodarske atašee, koji su izabrani na javnom natječaju tijekom 2011. godine i postavljeni na nova radna mjesta pred sam kraj mandata HDZ-ove vlade. Međutim, čim se vlast promijenila, svi su vraćeni kući. O njihovom radu pozitivno su se izjasnile i udruge gospodarstvenika, HUP i hrvatski izvoznici.

Šefica diplomacije Vesna Pusić tada je odluku opravdavala skupoćom gospodarske diplomacije te je kazala da će izvaneuropska diplomatska predstavništva u potpunosti biti posvećena diplomaciji. Tvrdilo se da taj posao mogu kvalitetno obavljati i sami diplomati.

Što se u međuvremenu promijenilo? Zašto se sada angažira ugovorne stručnjake? Odgovor lebdi u zraku – u hrvatskoj diplomaciji stalna samo mijena jest.