OGRANIČENO IZVJEŠTAVANJE

Neredi u Teheranu, ozlijeđeni deseci prosvjednika

20.06.2009 u 16:47

Bionic
Reading

Iranska policija je u subotu popodne upotrijebila suzavac i vodene topove protiv nekoliko tisuća oporbenih prosvjednika u Teheranu, javljaju strane agencije

U gradu se održavaju prosvjedi koje je državno čelništvo u petak izričito zabranilo, javila je dpa.

Pojedinosti o razmjerima i točnim mjestima sukoba nisu se mogle potvrditi iz neovisnih izvora, no svjedoci su rekli da su vidjeli građane kako bježe od sukoba s policijom i suzavca.

Agencija AP prenosi da je 50 - 60 prosvjednika pretukla policija te su završili u bolnici. Oko 3000 tisuće prosvjednika je na ulicama Teherana, a nose transparente s natpisom 'Smrt diktatoru', 'Smrt diktaturi'.

Iranske novinske agencije objavile su i vijest da je došlo do samoubilačkog bombaškog napada u blizini mauzoleja imama Homeinija u južnom dijelu grada. Jedna osoba je poginula, a dvije su ranjene. Pojedinosti nisu poznate.

U petak je vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei oporbenim predsjedničkim kandidatima poručio da prosvjedi moraju prestati.

Ranije u subotu je čelnik iranskih službi sigurnosti Abas Mohtadž upozorio Musavija da će u slučaju novih prosvjeda on biti odgovoran za posljedice.

Iranski prosvjednici su u subotu, prkoseći strogoj zabrani izvještavanja o nemirima u zemlji, počeli objavljivati internetske novine Ulica. Podsjetimo, u Iranu su blokirane brojne web stranice poput Facebooka, Twittera, pro-Musavijevih stranica, BBC-ja.