REKORD ZBOG KRIZE

U svijetu je više od milijardu gladnih

20.06.2009 u 15:54

Bionic
Reading

Globalna ekonomska kriza ove godine u bijedu će gurnuti 100 milijuna ljudi, bilo kroz gubitak posla ili manju zaradu, dok šestina svjetskog stanovništva gladuje, podaci su Ujedinjenih naroda


UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu FAO predviđa da će u ovoj godini broj ljudi koji gladuju u svijetu porasti na rekordnih 1.2 milijarde. Globalna kriza, osim što pogađa razvijeniji dio svijeta, odražava se i na davanje pomoći siromašnima i nerazvijenima, upozorio je FAO.

'Tiha kriza gladi predstavlja ozbiljan rizik za mir i sigurnost u svijetu', rekao je direktor FAO-a Jaques Diouf, dodavši da hitno treba konsenzus oko iskorjenjivanja gladi u svijetu, a do 2015. broj gladnih morao bi se smanjiti na ispod 420 milijuna.

Dobar napredak u smanjenju broja gladnih u svijetu učinjen je tijekom 80-tih i početkom 90-tih, no taj broj rapidno raste unazad prošlog desetljeća, podaci su FAO-a.

Osim zbog ekonomske krize, broj gladnih povećava se i zbog sve viših cijena hrane, iako su one korigirane sredinom prošle godine. Na kraju 2008, zabilježili su, cijena osnovnih prehrambenih namirnica bila je viša 24 posto nego dvije godine prije.