JURIŠ NA FONDOVE

Kako se prijaviti na EU natječaje? Saznajte iz stripa!

07.05.2013 u 13:33

Bionic
Reading

Delegacija EU u Hrvatskoj osmislila je strip koji govori o fondovima Europske unije. 'Europski fondovi prilično su apstraktna tema, mnogi ju ne razumiju, sustav je sam po sebi kompleksan, pa mnogi kada i krenu u proučavanje europskih fondova, ubrzo odustanu. Zato smo i napravili ovu strip publikaciju', pojasnila je direktorica tvrtke koja je osmislila projekt Ana Fresl...

'Napravili smo ga iz perspektive početnika, znači nekoga tko zaista ništa o tome ne zna. Nastojali smo smanjiti rječnik kojim govorimo u stripu, nastojali smo teme učiniti jednostavnima, likove učiniti takvima da se ljudi mogu poistovjetiti s njima. Za strip smo se odlučili jer uobičajenih pisanih tekstova ima dovoljno, a strip plijeni pozornost, zadržava pažnju čitatelja, simpatičan je, inovativan, vizualan', rekla je Fresl.

U stripu su četiri lika - troje su građani, koji sa svojim idejama dolaze činovniku, koji ima zadatak odgovoriti na njihova pitanja i pomoći im da od svojih ideja dođu do rezultata koji su zamislili. Sve priče koje su stripu su napravljene po stvarnim projektima i natječajima koji su financirani u predpristupnom razdoblju iz programa IPA.
Ideja o stripu osvojila je odmah predsjednika Saborskog odbora za europske integracije, Daniela Mondekara.

'Zaista, jednostavnim jezikom komunicira stvari koje bi inače trebali kopati iz nekoliko izvora i čitati iz kompliciranijih dokumenata. Zato treba ovakve inicijative uvijek podupirati. Nadam se da će ovaj strip biti hit, iako sam očekivao nešto tipa Alan Ford, Bob Rock traži svoj projekt. No, moram priznati, daleko smo došli', rekao je Mondekar.

Dobro je, kaže, da su EU fondovi prestali biti vruća politička tema i da se na njih počelo gledati kao na instrumente razvoja. No treba još pojačati svijest o tome da EU fondovi nisu vreća novca, koja visi ni na nebu ni na zemlji, već financijski instrumenti za postizanje određenih politika Europe unije, tvrdi Mondekar.

'Te politike treba dodatno komunicirati, pogotovo jer nam slijede nove politike - nova poljoprivredna, nova kohezijska politika. Puno je tu još posla pred javnim sektorom, jedinicama lokalne samouprave. Očekujem puno posla i pred akademskom zajednicom, civilnim sektorom, i naravno, privatnim sektorom', izjavio je Mondekar.

Projekt stripa o EU fondovima podržali su i Delegacija EU-a u Hrvatskoj, Ministarstvo regionalnog razvoja te Ministarstvo poduzetništva i obrta, kao i Hrvatska gospodarska komora.