MINISTAR PROMETA NAJAVIO

O kraćim vinjetama do kraja siječnja

11.12.2008 u 15:29

Bionic
Reading

Slovenija će način obračuna cestarine, uključivo i mogućnost uvođenja vinjeta za kraća razdoblja, predložiti do kraja siječnja 2009., a onda će o njemu početi razgovor s Europskom komisijom, najavio je u četvrtak slovenski ministar prometa Patrick Vlačič

LJUBLJANA- Govoreći na konferenciji za novinare uoči otvorenja skijaške sezone, Vlačičse osvrnuo i na pitanje 'kraćih' vinjeta na zahtjev Europske komisije koja jeprije dva mjeseca protiv Ljubljane pokrenula postupak zbog sadašnjeg sustavanaplate cestarine. Ocijenila je da to obespravljujući sustav jer ne postojekraće i jeftinije vinjete za strane vozače koji su u Sloveniji samo uprovozu.

 

Vlačič je rekao da će posebna radna skupina, u kojoj je i ministar financijaFranci Križanič, ispitati prednosti i mane sustava koji je uvela prijašnjaVlada, te predložiti ispravke u skladu s ciljem sustava naplate koji omogućujefinanciranje cestogradnje. Ispitat će se i mogućnost uvođenja kraćih vinjeta,nakon čega bi se taj prijedlog predstavio Europskoj komisiji, dodao je.

 

U početku ovog mjeseca o pitanju kraćih vinjeta i postupku koji je Europskakomisija pokrenula protiv Slovenije razgovarali su premijer Borut Pahor ipredsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

 

Barroso je nakon susreta s Pahorom izjavio da je 'umjereno optimističan' daće se to pitanje riješiti te da bi Sloveniji dobar poticaj da se to riješitrebalo biti i ponovno aktiviranje sredstava za cestogradnju iz europskihfondova koja je Bruxelles zbog tog pitanja privremeno blokirao.