BALKAN KAO PRIMJER

Šef NATO-a: Bez vojne sile, EU nije sila

08.05.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen poručio je da vanjska politika Europske unije ne može biti vjerodostojna bez vojne sile u pozadini takve politike. 'Mi Europljani moramo razumjeti da meka sila (utjecaj kao rezultat kulture, institucija i biznisa, op. a.) sama po sebi zapravo i nije sila. Bez čvrstih sredstava koja će podržati njezinu diplomaciju, Europa neće imati vjerodostojnost ni utjecaj', rekao je Rasmussen članovima Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta u ponedjeljak

Nasljednik Catherine Ashton?

Rasmussenove opaske o vanjskoj politici EU-a rezultirale su upitom europskih parlamentaraca je lizainteresiran za obnašanje funkcije visokog europskog predstavnika zavanjske poslove i sigurnosnu politiku koje će se osloboditi idućegodine odlaskom Catherine Ashton.

'Još nisam počeo razmišljati o idućem koraku', rekao je.

'Ukoliko se europske nacije čvrsto ne obvežu ulagati u sigurnost i obranu, tada će sav govor o snažnijoj europskoj obrambenoj i sigurnosnoj politici biti samo prazne riječi', dodao je Rasmussen, izvještava EUobserver.

Podsjetimo, 21 od ukupno 27 članica Europske unije ujedno je i članica NATO-a. Rasmussen je poručio da im nedostaje 'transportnih zrakoplova, nadopune goriva tijekom leta te obavještajnih, nadzornih i izvidničkih sredstava'.

Uzimajući u obzir financijsku krizu, glavni tajnik NATO-a zaključio je da je 'preskupo za bilo koju pojedinu državu (EU-a)' kupovati opremu koju NATO treba za Europu.

Natuknuo je i da su europske države previše miroljubive u svom pristupu stranim krizama.

'Moramo, također, imati političku volju koristiti vojna sredstva, nositi se sa sigurnosnim izazovima na pragu Europe, pomagati u rješavanju dalekih kriza koje bi mogle utjecati i nas ovdje, kod kuće', rekao je Rasmussen.

Glavni tajnik NATO-a obratio se europskim parlamentarcima uoči summita EU-a o obrani koji će se održati u prosincu, prvi takav nakon erupcije financijske krize 2008. godine.

Govoreći o budućoj suradnji EU-a i NATO-a po pitanju sigurnosti, za primjer je uzeo zapadni Balkan:

'NATO je pokazao svoj kapacitet za brzo djelovanje i u krizama visokog intenziteta, dok je Europska unija u stanju razmjestiti široki raspon civilne i vojne ekspertize za pomoć ponovne izgradnje nacija.'

Pohvalio je visoku predstavnicu Ashton zbog njezinog diplomatskog uspjeha oko dogovora Beograda i Prištine, pri čemu nije propustio poentirati da obje strane žele uvjeravanja da će NATO jamčiti sigurnost u provođenju sporazuma.

Europski parlamentarci pitali su Rasmussena i o Siriji, gdje je prošlog vikenda došlo do izraelskih zračnih napada. Rasmussen je ponovio da NATO neće intervenirati u Siriji jer za to nema mandat UN-a, kao i zato što je konflikt previše 'složen'. Napomenuo je da je za Siriju nužno 'političko rješenje' te je odbio komentirati izraelske napade.

NATO je rasporedio američke, njemačke i nizozemske proturaketne sustave Patriot duž turske granice sa Sirijom.