STIGLA IZ NEW YORKA

Prvi slučaj 'svinjske gripe' u Sloveniji

19.06.2009 u 19:57

Bionic
Reading

U Sloveniji je u petak testom potvrđen prvi slučaj nove (svinjske) gripe, potvrđeno je večeras na izvanrednoj konferenciji za novinare ministarstva zdravstva i javnog zavoda za zaštitu zdravlja u Ljubljani.

Oboljela je mlađa ženska osoba koja je u srijedu zrakoplovom doputovala iz New Yorka (SAD), najprije u Veneciju, a onda u Sloveniju.

Po dolasku u zemlju se odmah obratila obratila liječniku, a simptome poput slabosti, groznice i visoke temperature osjetila je već za vrijeme leta, pojasnili su direktorica zavoda za zaštitu zdravlja Alenka Kraigher i ministar zdravstva Borut Miklavčič.

Stanje pacijentice koja je odmah dobila tamiflu nije ozbiljno i ne nalazi se u bolnici nego u izolaciji kod kuće. U postupku su testovi za još tri osobe pristigle ovih dana iz inozemstva.

To je prvi slučaj potvrđene svinjske gripe u Sloveniji, a do sada je testirano tridesetak osoba kod kojih je postojala sumnja na taj oblik pandemijske bolesti.

Miklavčič je izjavio da nema nikakva razloga za paniku povodom prvog potvrđenog slučaja. Slovenija po njegovim riječima već duže vremena prati situaciju u svijetu oko svinjske gripe, u kontaktu je sa odgovarajućim svjetskim i europskim ustanovama, a raspolaže i dovoljnim brojem doza tamiflua u državnim rezervama za slučaj pandemije.