NA GODIŠNJICU TITOVE SMRTI

U Širokom Brijegu srušili spomenik antifašistima

05.05.2013 u 16:16

Bionic
Reading

Uklanjenje spomen-obilježja antifaštistima podignutog u doba Jugoslavije izazvalo je oštre kritike SDP-a BiH i dijela javnosti, koja je ocijenila da takvi potezi govore da fašizam još nije poražen

Iz središta Širokog Brijega ekshumirani su u subotu posmrtni ostatci žrtava iz II. svjetskog rata i preneseni u zajedničku grobnicu u širokobriješku mrtvačnicu.

Prethodno je uklonjen spomenik Kameni cvijet, autorsko djelo Nikole Njirića koje su 1985. godine postavile komunističke vlasti.

Iz općine je priopćeno da je riječ o rekonstrukciji spomeničkog prostora te da se pri ekshumaciji u kojoj je otkriveno 95 tijela pokazalo da se neće moći sačuvati u cijelosti spomen obilježje u obliku kamene ruže pa je zato uklonjena u dijelovima.

Prema pisanju portala Poskok, javna rasprava o uništenju spomenika nije provedena, a Županijski zavod za zaštitu spomenika nije reagirao niti dao dozvolu za uklanjanje.

'U eri u kojoj se Hrvate u BIH nastoji predstaviti kao fašistoidan narod koji nije u stanju sam upravljati prostorima na kojima je u većini, kad im se imputira kolekitvni fašizam, kako bi im se oduzele zadnje instance uprave, te nesposobnost za demokratizaciju i njegovanje antifašističkih tekovina, načelnik općine Široki Brijeg Miro Kraljević zdušno pomaže da takvi centri u takvoj propagandi i uspiju.

Ako je itko u Saraju danas priželjkivao novi gaf hrvatskih političkih elita, nije mogao ni slutiti što će mu pokloniti Kraljević', piše Poskok

Lokalni mediji u BiH i Socijaldemokratska partija najoštrije su osudili rušenje spomenika antifašistima u Širokom Brijegu i ocijenili da je time 'podignut spomenik ljudskoj gluposti i potvrđeno da fašizam na ovim prostorima nije poražen'.

'Na žalost, on živi u glavama onih koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da je BiH država nastala na tekovinama borbe protiv fašizma, i to ne samo tijekom Narodnooslobodilačke borbe, već i proteklog obrambeno-oslobodilačkog rata', priopćio je SDP BiH.

Stranka je pozvala javnost da se odupre ovim potezima, a političke stranke iz Širokog Brijega da osude taj potez.

Mediji su zanimljivim ocijenili činjenicu da je spomenik antifašizmu uklonjen upravo na dan kada je obilježena 33. godišnjica smrti predsjednika bivše države Jugoslavije Josipa Broza Tita

Kameni cvijet je spomenik podignut 1985. prema nacrtnom rješenju Nikole Njirića

Pogledajte video: