VOŽNJA KROZ SLOVENIJU

Od 1. srpnja tjedne vinjete za 15 eura

19.06.2009 u 13:09

Bionic
Reading

Slovenska vlada u petak je na dopisnoj sjednici donijela uredbu o cijenama vinjeta za vožnju po autocestama

Cijene će važiti od 1. srpnja, kada se uvode tzv. kraće vinjete za automobile, za jedan tjedan i za mjesec dana. Dosadašnja cijena od 55 eura za godišnju vinjetu, koju najviše koriste domaći vozači, povećana je s 55 na 95 eura, novouvedena tjedna vinjeta stajat će 15, a mjesečna 30 eura, navedeno je u uredbi.

Vinjete za motocikle stoje 50 posto cijene vinjete za automobile, a motociklisti uz to imaju i mogućnost kupnje polugodišnje vinjete za 25 eura, dok su polugodišnje vinjete za osobna vozila ukinute.

Već kupljene vinjete po staroj cijeni, kojima rok trajanja nije istekao, i dalje vrijede. Uz to, slovenske vinjete sada će oblikom biti prilagođene austrijskima, kako bi bilo lakše njihovo kontroliranje, objavio je vladin ured za informiranje.

Europski povjerenik za transport Antonio Tajani izjavio je prošlog tjedna da vinjeta za tjedan dana ne bi trebala stajati više od 10 eura, no Slovenija inzistira na stajalištu da je nadležnost za cijene transportnih usluga u nadležnosti država članica, a ne Europske komisije. Kao što je poznato, Europska komisija lani je na jesen pokrenula postupak protiv Slovenije zbog diskriminatornosti vinjeta.

Njime je tražila uvođenje vinjeta za kraća razdoblja, ali isto tako i njihovu 'poštenu' cijenu koja mora biti u srazmjeru sa cijenom godišnje vinjete koju najviše koriste domaći vozači. Europska komisija nije za sada zaustavila taj postupak.