SKANDAL U SUSJEDSTVU

Slovenski ministar pod rotirkom na TV intervju

19.06.2009 u 12:02

Bionic
Reading

Slovenski ministar prometa Patrick Vlačič upao je u neugodan skandal nakon objave videosnimke koja dokazuje da ga je službeni vozač vlade vozio zaustavnom trakom na autocesti, upalivši pritom rotirajuća plava svjetla, kako bi na vrijeme stigao na jedan televizijski intervju

LJUBLJANA - 'Spreman sam snositi posljedice svih postupaka za koje sam odgovoran kao ministar, ali tek nakon što se završi policijski postupak protiv vozača', izjavio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list Dnevnik od petka Vlačič, kojega je premijer Borut Pahor nedavno postavio i za predsjednika Socijalnih demokrata (SD), najveće stranke u vladajućoj koaliciji.

Vlačič međutim tvrdi da vozaču nije dao nalog da postupi mimo zakona te da je pretpostavljao da on poznaje propise budući da je vozio i ministre prijašnje vlade. Priznaje da mu se u nedjelju, kad se iz Kopra vozio prema Ljubljani, žurilo da stigne na termin intervjua u studiju komercijalne televizijske postaje POP-TV koji se prenosio uživo.

Vlačič je inače ranije podupro tvrdnju službenog vozača da pred Ljubljanom nisu protupropisno pretekli kolonu vozila jer im se žurilo, nego da su rotirke stavili kako bi otvorili put vozilu hitne pomoći.

Ta priča je, međutim, opovrgnuta objavom snimke kontrolnih kamera s autoceste između Vrhnike i Ljubljane, jer su kamere pokazale da su se ministar i njegov vozač tri minute vozili mimo kolone na zaustavnoj traci, dok je interventno vozilo hitne pomoći stvarno bilo iza njih, ali nekoliko kilometara daleko.

Slovenski mediji u zadnje vrijeme sve više traže primjere lažnog ili obmanjujućeg nastupa političara u javnosti. To je potaknuto velikom političkom polemikom koja se razvila nakon što je ministar za znanost i školstvo Gregor Golobič, pod pritiskom dokaza, morao priznati da nije bio iskren kad je javno govorio ima samo jednu dionicu neke slovenske tvrtke, a ispostavilo se da je suvlasnik sa značajnim udjelom u tvrtki u kojoj je radio pet godina, ali na prikriven način, preko tvrtke koju je registrirao u Nizozemskoj.