Svijet DISKRIMINACIJA U MEDIJIMA

Žene smiju u eter samo popodne i navečer

  • Autor: tportal.hr
  • 19.6.2009 12:06:51
  • 19.6.2009 11:25:17

Prvi program državnog poljskog radija zabranio je da vijesti i informativne priloge u udarno dnevno vrijeme čitaju spikerice i novinarke. One će to moći činiti samo u poslijepodnevnim i večernjim satima, jer su navodno muški glasovi 'ugodniji za uho, a ženski usto neuvjerljivi'

VARŠAVA - Skandal na nacionalnom radiju izbio je slučajno, kada su novinarke prošlog tjedna zaključile da u rasporedu u dnevnim smjenama u informativnom programu uopće nema žena, već se one 'čuju' tek od 14 sati i uglavnom navečer.

'To je skandal. Prvenstveno zato što su dnevne emisije prestižnije i bolje plaćene, pa smo zbog ove odluke rukovodstva i financijski na udaru. Žele raditi večernji i noćni program, kada slušanost pada', kazale su, anonimno, neke od pogođenih novinarki.

'Uprava je zaključila da su muški glasovi ugodniji i da, kad muškarci čitaju vijesti, one zvuče uvjerljivije', rekao je urednik vijesti na poljskom radiju, odbacujući pomisao da se time diskriminiraju žene.

Novinarke su se žalile upravi, ali postigle su samo to da jutarnja i prijepodnevna dežurstva mogu odrađivati vikendima.

Medijski analitičari upozorili su da je protjerivanje žena iz informativnog u manje slušane programe čisti seksizam.

'Početkom 90-ih obavljena su istraživanja koja, doduše, jesu pokazala da slušatelji muškom glasu pripisuju veći autoritet, ali od te prakse se ubrzo odustalo jer bi se, ako idemo u krajnost, moglo konstatirati da su žene gluplje. Javni mediji tu su upravo da razbijaju predrasude, a ne da ih produbljuju', kazao je profesor Maciej Mrozowski.

Pravnici su upozorili da bi sve diskriminirane žene s poljskog radija imale gotovo stopostotne šanse za dobivanje sudskih sporova ukoliko bi odlučile tužiti poslodavca zbog diskriminacije, iako uprava tvrdi da ima isključivo pravo odlučivati o tome tko će i kada čitati vijesti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još