POSLJEDICE SKANDALA

Troškovi britanskih parlamentaraca online

18.06.2009 u 13:03

Bionic
Reading

Pojedinosti o naknadi troškova britanskim parlamentarcima službeno su u četvrtak objavljene na internetu, jer je curenje tih podataka novinama izazvalo političku oluju koja je zaprijetila opstanku vlade premijera Gordona Browna

Zahtjevi za naknadu troškova isplaćeni od 2004. do 2008. postali su dostupni svima jer je sud prije godinu dana donio odluku o tome da je transparentnost nužna po zakonu o slobodi informiranja.

No, za razliku od detaljnih potvrda i dokumenata koje je posljednjih tjedana objavljivao dnevnik Daily Telegraph, ono što će se od četvrtka naći na internetskoj stranici www.parliament.uk neće imati neke sočnije pojedinosti. Prekrivena je ili sasvim izostavljena većina pojedinosti kao što su adrese drugih stanova te prepiska između pojedinih zastupnika i ureda za naknadu troškova.

Skandal je doveo do ostavke nekolicine parlamentarnih zastupnika i iz laburističke i iz konzervativne stranke, a više od pedesetero njih objavilo je da se neće kandidirati na idućim izborima. Uzdrmana je i vlada Gordona Browna. Budući da su u aferu bili upetljani neki njegovi ministri, Brownovi su kritičari iskoristili priliku da pokušaju smijeniti i njega.

Vlada je najavila promjene u kontroli troškova. Parlament se više neće voditi kako 'klub gospode', nego će se ustrojiti regulatorni sustav izvan parlamenta.