REAKCIUJE NA NIKOLIĆEVU ISPRIKU

Komšić pozdravio ispriku, Dodik napao televiziju

25.04.2013 u 22:44

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ponudio je ispriku za sve zločine koje su Srbi tijekom proteklog rata počinili na području Bosne i Hercegovine u intervjuu što je u četvrtak na večer emitiran na bosanskohercegovačkoj državnoj televiziji BHT 1

Nikolić je kazao kako 'kleči i traži pomilovanje za Srbiju' zbog zločina koji su počinjeni u Srebrenici, gdje je u srpnju 1995. godine ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i mladića. 'Ja klečim zbog toga. Evo klečim. I tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je počinjen u Srebrenici', izjavio je Nikolić istodobno tvrdeći kako Srbija u tome nije sudjelovala.

Unatoč inzistiranju novinarke da se očituje o tome je li u Srebrenici počinjen genocid, Nikolić na to nije odgovorio izrijekom već tvrdnjom kako 'sve ono što se događalo u ratovima u bivšoj Jugoslaviji ima karakteristike genocida', a da presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ne smatra relevantnim jer 'genocid valja dokazati'.

Nikolić je potvrdio i kako kani posjetiti Srebrenicu da bi ondje odao počast žrtvama, no kazao je i kako to neće biti 11. srpnja kada se u tom gradu u nazočnosti brojnih predstavnika međunarodne zajednice obilježavaju obljetnice genocida nad Bošnjacima. 'Teško da bih ondje bio lijepo dočekan', kazao je srbijanski predsjednik. Nikolić se u intervjuu požalio i kako su mnoge njegove izjave u prošlosti pogrešno interpretirane.

'Kakva sam ja smetnja za Hrvatsku. Nikakva', kazao je Nikolić tvrdeći kako Hrvatskoj 'ne otima Vukovar nego o njemu govori u smislu broja stanovnika'. Kazao je kako nema razloga da se bilateralno ne sastane s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem kad se već sastaju na multilateralnim sastancima u inozemstvu.

'Ne možete ništa uraditi što s neke strane neće biti pogrešno interpretirano', kazao je Nikolić, dodajući kako on i Hrvatsku kao i BiH priznaje u međunarodno priznatim granicama. Ponovio je kako je Srbija jamac Daytonskog sporazuma i opstanka BiH kao države no ako nešto ne funkcionira 'nije on kriv'. 'Treba otklanjati ono što ne valja, a ja pristajem umiješati se u to ako to pomaže', kazao je Nikolić, dodajući kako mu je obvza brinuti se o Srbima koji žive izvan Srbije. 'Bez Srbije mirnog i ekonomski stabilnog Balkana nema', ustvrdio je Nikolić.

Srbijanski je predsjednik odlučno branio i nedavno postignuti sporazum s vlastima Kosova o statusu općina sa srpskom većinom, ističući kako to jamči opstanak Srba na tom području. 'Bez ovog sporazuma ne jamčim da se stanje ne bi promijenilo na gore po Srbe, a da pri tom Srbija ne bi mogla ništa učiniti', kazao je Nikolić dodajući kako je nužno 'srediti život na Kosovu'. Tvrdnju o 'dvije srpske države na Balkanu', koju je izrekao ranije tijekom susreta s vodstvom Republike Srpske i zbog koje je član predsjedništva BiH Željko Komšić odbio doći u Beograd, Nikolić je nazvao 'izjavom na ivici lapsusa'.

Reagirajući na intervju srbijanskog predsjednika, Komšić je pak odmah u četvrtak pozdravio Nikolićevu izjavu u kojoj se ispričava za sve zločine koji su počinjeni u ime srpskog naroda. 'Takva izjava može pridonijeti smirivanju tenzija i poboljšanju odnosa između BiH i Srbije', izjavio je Komšić u pisanom priopćenju, izražavajući uvjerenje kako će se to odraziti i na poboljšanje odnosa u susjedstvu.

Za razliku od njega, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bio je krajnje suzdržan pri komentiranju Nikolićevih izjava.'Siguran sam da će svaki građanin Republike Srpske, ali i Srbije, zauzeti stajalište prema onome što je rečeno, ali bilo bi loše otvarati javnu polemiku', izjavio je Dodik lokalnim medijima u Banja Luci.

No zbog intervjua je napao novinarku koja je Nikoliću postavljala pitanja odnosno BHT 1 koja je emitirala intervju s Nikolićem.'Republika Srpska se po tko zna koji put uvjerila da je uređivačka politika BHT 1 isključivo bošnjačka, isključivo u funkciji stalnog propagiranja bošnjačke verzije ratne istine i konstantno protiv Republike Srpske', izjavio je Dodik.