IRANSKA VLAST BIJESNA

Zapadni mediji su 'glasnogovornici pobunjenika'

17.06.2009 u 21:22

Bionic
Reading

Iransko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u srijedu zapadne dužnosnike i medije da su 'glasnogovornici pobunjenika' i upozorio te 'neprijatelje' da će biti 'poraženi i matirani', prema priopćenju na koje se poziva tiskovna agencija Isna.

Ministarstvo je također pozvalo veleposlanika Švicarske koji zastupa interese Sjedinjenih Država u Iranu kako bi prosvjedovalo protiv "intervencionističkih izjava" američkih dužnosnika.

Priopćenje iranske diplomacije na koje se poziva Isna je "reakcija na uplitanja nekih zapadnih dužnosnika i medija".

Iranske vlasti tradicionalno smatraju predstavnike stranog tiska poslušnicima zapovjedi njihovih zemalja.

"Neke zemlje su u deplasiranoj, brzopletoj i nepristojnoj reakciji na nedozvoljene manifestacije izrazile podršku istima suprotno demokratskim načelima i pravilima te postale glasnogovornici pokreta pobunjenika čime kaljaju svijetlu sliku Islamske Republike", stoji u tekstu.

Zapadne zemlje, posebice Njemačka, Francuska, Velika Britanija dovele su u pitanje zakonitost izbora održanih 12. lipnja na kojima je ponovno uvjerljivo pobijedio predsjednik Mahmud Ahmadinedžad. Taj rezultat kojeg kritiziraju Ahamadinedžadovi protivnici, izazvao je masovne prosvjede.

Nekoliko stotina stranih novinara, među kojima brojni zapadni, dobili su desetodnevnu vizu za praćenje predsjedničkih izbora. Većina je već otputovala iz zemlje, a neki će biti prisiljeni uskoro otići. Manje od deset stranih novinara boravi u Iranu.

Brojni svjetski čelnici izrazili su zabrinutost u vezi tih izbora. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je u utorak ukazao na ozbiljnost prijevara na izborima 12. lipnja, a britanski premijer Gordon Brown je rekao da se nameću "ozbiljna pitanja zbog vođenja iranskih izbora".

Njemačka vlada
je u srijedu ocijenila da je bilo "nepravilnosti" u izborima i da je opravdana provjera rezultata.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo nekoliko zapadnih diplomata, među kojima i veleposlanika Švicarske koji zastupa američke interese u Iranu i njemu je uručilo prosvjednu notu, prenosi državna televizija.

Američki predsjednik Barack Obama je u utorak rekao da je duboko zabrinut u vezi iranskih izbora, ali je dodao da ne bi bilo produktivno za Sjedinjene Države da se miješaju u iransku unutrašnju politiku.