VIJEĆE EU-A:

'Od Hrvatske očekujemo rezultate u borbi protiv korupcije'

22.04.2013 u 14:18

Bionic
Reading

Vijeće za opće poslove Europske unije prihvatilo je u ponedjeljak u Luxembourgu posljednje zaključke o Hrvatskoj kao pristupajućoj zemlji u kojima pozdravlja ocjenu Komisije da Zagreb ispunjava sve uvjete u svim poglavljima

'Vijeće pozdravlja izvješće o monitoringu koje je Komisija objavila 26. ožujka o hrvatskim pripremama za članstvo i njezin zaključak da Hrvatska općenito ispunjava obveze i zahtjeve koji proizlaze iz pregovora u svim poglavljima', kaže se u zaključcima koji su prihvaćeni bez rasprave na Vijeću za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica.

'Vijeće pohvaljuje Hrvatsku za postignute rezultate, primajući na znanje da je ispunila deset prioritetnih zadaća koje je Komisija identificirala u Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu iz listopada 2012. i da je pokazala volju i sposobnost da ispuni sve ostale obveze prije članstva. Vijeće konstatira da je predstojeće pristupanje Hrvatske rezultat strogog procesa koji je trajao 10 godina. Od Hrvatske se očekuje da na temelju dosadašnjih postignuća dovrši pripreme za članstvo i nastavi ostvarivati rezultate u području vladavine prava, posebice borbe protiv korupcije. Vijeće također podupire početne korake u vezi s hitno potrebnim strukturnim reformama koji su poduzeti kako bi se povećala konkurentnost i izgledi za gospodarski rast i pozdravlja neformalno sudjelovanje Hrvatske u europskom semestru za 2013. godinu", stoji u zaključcima.

U zaključcima za Hrvatsku, Vijeće također potvrđuje 'nedvosmislenu privrženost Europske unije europskoj perspektivi zapadnog Balkana, koja je bitna za stabilnost i budućnost regije'.

'Vijeće je odlučno nastaviti proces proširenja na temelju dogovorenih načela i zaključaka. Osim jasne koristi za Hrvatsku i za EU, hrvatsko pristupanje pokazuje da EU u tom pogledu ispunjava svoje obveze kada se ispune uvjeti. Primajući na znanje angažman Hrvatske da bilateralna pitanja ne smiju ometati pristupni proces, Vijeće očekuje da će Hrvatska igrati aktivnu ulogu u regionalnoj suradnji na zapadnom Balkanu', kaže se u zaključcima.

U zaključcima se također pozdravlja napredak u procesu ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora te se izražava zadovoljstvo činjenicom što će Vijeće moći pozdraviti Hrvatsku kao novu članicu 1. srpnja 2013. godine nakon što se dovrši ratifikacijski postupak.

Do sada je ratifikacija obavljena u 25 od 27 država članica i preostale su još Danska i Njemačka.