STRAH U NIZOZEMSKOJ

Zbog prijetnje pokoljem zatvorene škole u Leidenu

22.04.2013 u 14:34

Bionic
Reading

Nizozemska policija uhitila je jednu osobu nakon što su zbog prijetnje pucnjavom u školi, objavljene na internetu, zatvorene sve škole u gradu Leidenu. Prema nepotvrđenim informacijama nizozemskih medija, uhićen je bivši učenik Britanske škole u obližnjem Voorschotenu

Više od 20 škola zatvoreno je u ponedjeljak zbog prijetnje objavljene na internetskom forumu 4chan.

'Sutra ću ustrijeliti svog nizozemskog učitelja i onoliko učenika koliko budem mogao', pisalo je u poruci na engleskom jeziku.

Autor je najavio da će pucati iz pištolja Colt Defender i da će ostaviti poruku kojom će objasniti zašto je to učinio.

Prijetnju je detektirala švicarska policija, a odluka o zatvaranju svih škola koje pohađaju učenici u dobi od 12 do 16 godina donesena je nakon konzultacija s gradonačelnikom.

Pred zgradama dviju vodećih institucija, Da Vinci Collegea i Driestar Collegea, u ponedjeljak ujutro dežurala je policija.

Frans van der Mark rekao je da je u nedjelju kasno navečer primio telefonski poziv te mu je savjetovano da u ponedjeljak ne šalje djecu u školu.

'Bio sam iznenađen i moram priznati da sam drhtao. Nisam mogao spavati', rekao je taj žitelj Leidena za BBC.

Gradonačelnik Henri Lenferink izjavio je za nizozemski NOS da može biti riječ o morbidnoj šali, ali ništa neće biti prepušteno slučaju.

No neki su osudili odluku policije da zatvori sve škole.

'Svaki idiot koji objavi prijetnju na internetu može paralizirati pola zajednice', rekao je Ton Duif, predsjednik udruženja učitelja AVS.

Leiden se nalazi 20-ak kilometara sjeveroistočno od Haaga i sjedište je najstarijeg nizozemskog sveučilišta.