INTUBIRAN I POD SEDATIVIMA

Bostonski bombaš piše jer ne može govoriti

22.04.2013 u 12:40

Bionic
Reading

Džohar Carnajev (19), jedan od dvojice osumnjičenih za bombaške napade na Bostonskom maratonu, u bolnici je u teškom, ali stabilnom stanju. Američki mediji javljaju da je odgovarao na pitanja istražitelja. Zbog toga što je ranjen u grlo na pitanja je odgovarao pismenim putem

Ništa od Mirande

Da bi izvukli što je više moguće obavijesti, napose kako bi doznali jesuli braća Carnajev djelovala sama ili su imala mrežu koja stoji izanjih, istražitelji će mu na nekoliko dana suspendirati prava zvana Miranda, koja mu dopuštaju da se branišutnjom i da bude ispitan uz prisutnost odvjetnika.

CNN javlja da je mladi Amerikanac čečenskog podrijetla 'intubiran i pod sedativima'. Kanal CBS javio je da je mladić ranjen na dva mjesta i da je izgubio mnogo krvi. S obzirom na ranu u potiljku, istražitelji su iznijeli hipotezu da je možda pokušao počiniti samoubojstvo pucajući si u usta.

Džohar Carnajev liječi se u istoj bolnici u kojoj su zbrinuti ranjeni u dvostrukom atentatu na maratonu u Bostonu u kojem su tri osobe ubijene, a 180 ih je ranjeno. Oko 57 osoba bilo je u nedjelju još u bolnici, od kojih dvije u kritičnu stanju, prema CNN-u.

Kanal ABC piše da je na pitanja odgovarao 'mjestimice', a istražitelji su ga pitali o mogućim suučesnicima i bombama koje su možda postavljene, a nisu detonirane.

Šef bostonske policije Ed Davis rekao je za CBS da su braća Carnajev bila opremljena tako da bi mogla izvesti još jedan napad 'eksplozivnim sredstvima' - da su imali 'ručne granate kućne izrade koje su mogli upotrijebiti protiv policajaca'. Neki su senatori čak zatražili da se na Džohara, iako je postao američki državljanin 2012, primijeni status neprijateljskog borca. U takvom statusu, koji se primjenjuje na zatočenike u Guantanamu, osoba može neograničeno i bez sudskog procesa biti u zatvoru.

Odvjetnici preživjelog bostonskog bombaša najvjerojatnije će pokušati ublažiti optužnicu u kojoj bi mogla biti zatražena i smrtna kazna. To će učiniti opravdavajući ga njegovim mentalnim stanjem i godinama, izjavili su pravni stručnjaci. Prema izjavama izvora bliskih istrazi za CNN, tužitelji vjeruju da su braća osumnjičena za napad planirala još nekoliko bombaških napada u SAD-u, ali je njihove planove poremetila policija.

Američki mediji oštro kritiziraju američku saveznu policiju FBI zbog propusta u vezi sa starijim bratom Tamerlanom Carnajevim jer je Rusija 2011. zatražila da ga FBI istraži. FBI je u petak izjavio da, nakon dojave strane vlade prije dvije godine, u razgovoru s Carnajevim, provjerom njegovih putovanja, aktivnosti na internetu i osobnih druženja 'nije utvrđena bilo kakva teroristička aktivnost'.

Riječ je o braći čečenskog podrijetla koja su u SAD-u već više od 10 godina. Dvadesetšestogodišnji Tamarlan Carnajev ranjen je u sukobu s policijom blizu prestižnog sveučilišta Harvard u Bostonu. Preminuo je u bolnici od srčanog udara. Džohar Carnajev, 19-godišnji student druge godine medicine, maturirao je u Bostonu u odličnoj školi i dobio 2500 dolara poticaja da nastavi obrazovanje. Za njim je tragalo više od 4.000 specijalaca.