PUSIĆ IZ LUXEMBOURGA

'Proces ratifikacije će biti gotov ranije od najava'

22.04.2013 u 14:54

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je u Luxembourgu na Vijeću za opće poslove Europske unije gdje se očekuje da će okupljeni ministri vanjskih poslova prihvatiti zaključke o Hrvatskoj u kojima će pozdraviti završno izvješće o monitoringu, koje je Komisija objavila 26. ožujka i zaključila da Hrvatska ispunjava sve zahtjeve iz svih pregovaračkih poglavlja

Vesna Pusić očekuje da zaključci o Hrvatskoj budu usvojeni bez rasprave. Nakon što je riješen problem sa Slovenijom, preostalo nam je samo odbrojavati ratifikacije do zaključenja posla. 'Što se ratifikacije tiče, tu ide sve po redu; moglo bi biti čak dovršeno i malo ranije nego se najavljeno i tu nema više nikakvih teškoća', kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova. Optimistično je dodala da se sastancima na europskoj razini već razgovara o vremenu nakon ulaska Hrvatske u EU, odnosno punopravno članstvo. No ratifikacije još trebaju biti dovršene u Danskoj i Njemačkoj.

Nakon posljednjeg izvješća o monitoringu danski ministar za europske poslove Nicolai Wammen izjavio je da će ratifikacija biti dovršena početkom svibnja, a iz Njemačke, koja bi posljednja trebala ratificirati sporazum, poručili su da će tek lipnju dovršiti cijelu proceduru. Sada Vesna Pusić najavljuje da bi sve ipak moglo biti gotovo nešto ranije iako je naglasila da te dvije ratifikacije ni u kojem slučaju nisu upitne. 'Možda završi cijeli proces već u svibnju, možda nećemo morati čekati do lipnja, ali o tome još predstoje odluke u te dvije zemlje koju nisu ratificirale. Ja se nadam da ćemo imati i to pozitivno iznenađenje. To bi za nas bila jedna dobra i pozitiva gesta', rekla je Vesna Pusić.

Osim o Hrvatskoj, na Vijeću za opće poslove raspravljat će se i o dogovoru Srbije i Kosova. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izvijestit će ministre o povijesnom dogovoru između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa, koji je uz njezino posredovanje parafiran u petak. Ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije bi u svojim zaključcima mogli preporučiti čelnicima zemalja članica da na svom summitu u lipnju odrede datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom, a da se s Kosovom otvore pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

'Želim iskoristiti ovu priliku da čestitam Srbiji i Kosovu i visokoj predstavnici za vanjsku politiku EU Catherine Ahston na postignutom dogovoru. Mislim da je to važno i za cijelu, a regiju ne samo za Srbiju i Kosovo. Naravno, za njih je izuzetno važno u njihovom stabilizacijskom napretku, ali za regiju je to jedan povijesni trenutak i neobično bitno za budućnost i stabilnost svih nas', poručila je hrvatska šefica diplomacije.