BEZ ZAKLJUČKA O PROMJENAMA

Pahor ne zna što bi s Rehnovim prijedlogom

17.06.2009 u 18:03

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar iscrpno je izvijestio ministre o sadržaju novog prijedloga europskog povjerenika Ollija Rehna o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, ali vlada o tome 'nije donosila zaključke', izjavio je nakon vladine sjednice u srijedu slovenski premijer Borut Pahor.

"Ministar vanjskih poslova ima jasne upute za sutrašnji novi sastanak s povjerenikom Rehnom i hrvatskim ministrom Gordanom Jandrokovićem u Bruxellesu", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice.

Na izravan upit je li moguće postići dogovor o sporazumu o arbitraži do 26. lipnja, odnosno do zakazane pristupne konferencije o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora, Pahor je rekao da u tako kratku vremenu to nije izgledno, ali da bi moglo bit koji tjedan kasnije. Pritom je naglasio da dosadašnje hrvatske izjave o izmjenama koje je u ponedjeljak predstavio Rehn ne pokazuju spremnost da se te one prihvate.

Nadam se da će se postići kompromis (o prijedlogu arbitražnog sporazuma) koji će prihvatiti oba parlamenta, rekao je Pahor.

Pahor je i danas ponovio slovensko stajalište da su hrvatski pristupni pregovori zastali zbog hrvatskog prejudiciranja granice u dokumentima priloženima u pregovaračkom procesu, naglasivši da treba postići rješenje koje će biti prihvatljivo objema stranama.

Pahor je isto tako upozorio da sadašnji proces vodi povjerenik Rehn te da od njega ovisi kad će taj proces završiti.

Isto tako je na konferenciji za novinare rekao da komunicira s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i da će se s njime sastati "kad ocijeni da je taj susret koristan".

Po hrvatskim neslužbenim informacijama, Sanader i Pahor bi se mogli susresti već sutra jer obojica borave u Bruxellesu. Sanader na summitu Europske pučke stranke, a Pahor na summitu EU-a.