SRBIJI OTVOREN PUT PREMA EU-U?

Beograd i Priština postigli dogovor!

Bionic
Reading

Izaslanstva Srbije i Kosova usuglasila su i parafirala sporazum o normalizaciji odnosa, izjavila je u petak u Bruxellesu visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton

'Sporazum je usuglašen i parafiran. Jako sam zadovoljna', rekla je novinarima Ashton.

Izaslanstva Srbije i Kosova predvođena premijerima sastala su se u petak u Bruxellesu na novom krugu pregovora o stupnju autonomije za zajednicu srpskih općina na sjeveru Kosova.

Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je prije početka sastanka kako očekuje da će se sporazum postići. Prema diplomatskim izvorima, na stolu je bio sporazum od 15 točaka koji je predložila Ashton uzimajući u obzir stajališta obiju strana.

Da je do dogovora došlo, potvrdila je i kosovska ministrica europskih integracija Vlora Citaku, koja je na Twitteru ostavila poruku: 'Vidi se bijeli dim! Habemus pactum!'

Kako javlja Mondo.rs, u finalnoj verziji teksta prihvaćeni su svi prijedlozi Beograda, koji su se odnosili na točke 9 i 14 tog sporazuma. Točka 14 je modificirana na zahtjev Beograda, a točka 9 ostala je nedirnuta, javljaju mediji.

Delegacija Beograda ranije je obavijestila šeficu europske diplomacije da neće niti razmatrati predloženi sporazum 'ukoliko ostane točka 14 i ukoliko bude pokušaja da se izmijeni jedno jedino slovo u točki 9'.

Točka 14 odnosila se na članstvo Kosova u UN-u, a 9 predviđa izbor regionalnog načelnika policije na sjeveru Kosova.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele čestitao je Srbiji i Kosovu na 'hrabrosti i posvećenosti' te napomenuo da 'dvije strane mogu računati na punu podršku EU-a na njihovom europskom putu'.

Kako prenose srbijanski mediji, premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da su prijedlozi Srbije prihvaćeni.

'Parafirao sam. Ovo je prijedlog teksta o čijem će se prihvaćanju ili odbijanju izjasniti obje strane u narednim danima', rekao je Dačić.

Srpska delegacija ide u sjedište NATO-a gdje će razgovarati o garancijama za sigurnost Srba na sjeveru Kosova.

Budući je sporazum između Kosova i Srbije postignut, očekuje se da će u ponedjeljak ministri vanjskih poslova zemalja EU-a šefovima država i vlada EU-a preporučiti da se na summitu u lipnju Srbiji odobri datum za početak pregovora za ulazak u EU, što je u ovom trenutku najvažnije vrhu srbijanske države.

Izvjestitelj Jelko Kacin izjavio je jučer za agenciju Anadolija da bi sporazum Kosova i Srbije za Zapadni Balkan imao značaj koliko završetak hladnog rata za Zapadnu Europu.

Sporazum o načelima za normalizaciju odnosa

1. Postojat će Udruga/Zajednica općina s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu. Bit će otvorena za članstvo bilo kojoj općini pod uvjetom da se članovi slažu.

2. Udruga/Zajednica će biti stvorena statutom. Njezin raspad može se dogoditi isključivo odlukom općina koje u njoj sudjeluju. Pravna jamstva nalaze se u odgovarajućem zakonu i ustavnom zakonu (uključujući pravilo o dvotrećinskoj većini).

3. Strukture Udruge/Zajednice uspostavit će se po istoj osnovi kao i postojeći statuti udruge srpskih općina, tj. predsjednik, potpredsjednik, skupština, vijeće.

4. U skladu s ovlastima dodijeljenim od strane Europske povelje o lokalnoj samoupravi i od strane kosovskog zakona, općine koje sudjeluju imat će pravo surađivati u kolektivnom ostvarivanju svojih ovlasti kroz Udrugu/Zajednicu. Udruga/Zajednica imat će potpuni nadzor nad područjima gospodarskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.

5. Udruga/Zajednica primjenjivat će i druge dodatne ovlasti koje joj mogu biti dodijeljene od strane središnje vlasti.

6. Udruga/Zajednica imat će predstavničku ulogu pred središnjom vlašću i u tu svrhu će imati mjesto u savjetodavnom vijeću zajednica. U ostvarivanju te uloge predviđena je funkcija nadzora.

7. Postojat će jedna policija na Kosovu koja se zove Kosovska policija. Svi policajci na sjeveru Kosova bit će integrirani u okvir Kosovske policije. Plaće će isključivo isplaćivati KP.

8. Pripadnicima ostalih srpskih sigurnosnih struktura bit će ponuđeno odgovarajuće mjesto u kosovskim strukturama.

9. Postojat će regionalni policijski zapovjednik za četiri sjeverne općine s većinskim srpskim stanovništvom (Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavići). Zapovjednik te regije bit će kosovski Srbin kojeg predlaže Ministarstvo unutarnjih poslova prema listi koju će dati četiri načelnika općine uime Udruge/Zajednice. (Postojat će još jedan regionalni zapovjednik za općine Južna Mitrovica, Skenderaj i Vushtri). Regionalni zapovjednik četiriju sjevernih općina surađivat će s ostalim regionalnim zapovjednicima.

10. Pravosudne vlasti će biti integrirane i radit će u okviru pravnog sustava Kosova. Apelacijski sud u Prištini uspostavit će povjerenstvo sastavljeno od većine K/S sudaca (K/S je očito kratica za kosovske Srbe, op.a.) koje će se baviti svim općinama s kosovskim Srbima kao većinskim stanovništvom. Odjel tog Apelacijskog suda, sastavljen od administrativnog osoblja i sudaca, sjedit će trajno u Sjevernoj Mitrovici (Okružni sud Mitrovice). Svako radno tijelo navedenog odjela bit će sastavljeno većinom od K/S sudaca. Odgovarajući suci će sjediti ovisno o prirodi slučaja u koji su uključeni.

11. U sjevernim općinama bit će organizirani općinski izbori tijekom 2013. uz posredovanje ESCE-a u skladu s kosovskim zakonima i međunarodnim standardima.

12. Do 26. travnja bit će napisan plan provedbe sporazuma s vremenskim okvirom. U provedbi ovog sporazuma razmotrit će se i princip transparentnog financiranja.

13. Dvije strane intenzivirat će raspravu o energetici i telekomunikacijama i dovršiti je do 16. lipnja.

14. Usuglašeno je da nijedna strana neće blokirati niti poticati druge da blokiraju drugu stranu u napretku na njezinom putu prema EU-u.

15. Dvije strane uspostavit će odbor za provedbu (sporazuma), uz posredovanje EU-a.