EL BARADEI:

Ahmadinedžada osigurava nuklearni program

17.06.2009 u 12:48

Bionic
Reading

Iran usvaja nuklearnu tehnologiju i čvrsto vjeruje u mogućnost prizvodnje nuklearnog oružja, rekao je u intervjuu za BBC u srijedu direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Mohamed ElBaradei

LONDON - 'Slutim da bi Iran želio imati tehnologiju koja bi mu omogućila da proizvede nuklearno oružje', rekao je ElBaradei.

Pozvao je zapadne zemlje da se angažiraju kako bi Iran prestao osjećati poticaj za proizvodnju bombe.

'Oni žele poslati poruku svojim susjedima, ostatku svijeta: Ne ljutite nas. Ali krajnji iranski cilj, kako ga ja shvaćam, jest da bude priznat kao velika sila Bliskoga istoka', rekao je šef IAEA.

'Za njih, to je način da to priznanje dobiju, da dobiju moć i prestiž. Osim toga, to im je i polica osiguranja protiv onoga o čemu se u prošlosti govorilo, promjene režima', dodao je.

ElBaradei smatra da najveća opasnost leži u mogućnosti da nuklearno oružje dođe u ruke neke ekstremističke skupine. Načelo odvraćanja ne bi djelovalo u takvu slučaju, drži ElBaradei.

Jedina sigurna budućnost, rekao je, jest opće nuklearno razoružanje, koje bi vodile postojeće nuklearne sile, koje imaju ukupno 27 tisuća nuklearnih bojevih glava.