OVLASTI VRAĆENE ENTITETU

Inzko u nadi da će RS priznati nadležnost BiH

17.06.2009 u 12:20

Bionic
Reading

Visoki predstavnik Valentin Inzko izrazio je očekivanje da će vlasti Republike Srpske povući zaključke koji su u ponedjeljak stupili na snagu i kojima se osporava nadležnost države BiH u područjima u kojima su ranije prenesene s entiteta, ne isključujući ni mogućnost svoje intervencije i korištenja širokih ovlasti s kojima raspolaže

MOSTAR - 'Mogli bi Srbi i sami poništiti ove zaključke ili ih možda preimenuju, pročiste. Narodna skupština RS-a treba određene stvari eliminirati i bio bih sretniji da oni donesu rezoluciju ili platformu koja bi bile polazište za buduće promjene ustava. Ono što je danas službeno stajalište RS nije prihvatljivo i treba se mijenjati', rekao je Inzko u intervju od srijede za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

Dodao je kako on ne može poništiti ranije odluke visokih predstavnika Paddya Ashdowna ili Carlosa Westendorpa oko prijenosa ovlasti s entiteta na državu.

Sarajevski Dnevni Avaz u BiH u srijedu nagađa kako bi Inzko mogao iskoristiti bonske ovlasti i poništiti zaključke Narodne skupštine RS-a.

Narodna skupština RS-a je sporne zaključke prihvatila 14. svibnja, a na snagu su stupili u ponedjeljak, objavljivanjem u Službenome glasniku RS-a. U zaključcima se osporavaju sve prenesene nadležnosti s entiteta na državu BiH koje su uglavnom donosili bivši Visoki predstavnici kako bi ojačali središnje državne institucije, od policijskih i obavještajnih agencija do prijenosa električne energije ili nadzora zračne plovidbe. RS u tim zaključcima traži i da se sporovi između države i entiteta sudskim putem rješavaju preko domaćih i međunarodnih sudova.

Zbog zahtjeva iz RS-a, bošnjački lider Sulejman Tihić odlučio je bojkotirati razgovore o reformama u ovoj državi, koje uključuju i promjene ustava, a koje snažno podupiru Europska unija i SAD.