POGREB U LONDONU

'Thatcher je jedna od nas, dijelimo ljudsku sudbinu'

17.04.2013 u 10:58

Bionic
Reading

Prosvjednici okupljeni u Londonu povodom pogreba Margaret Thatcher trebali bi pokazati poštovanje prema bivšoj premijerki na dan njezinog posljednjeg ispraćaja, rekao je britanski premijer David Cameron u srijedu, napominjujući da je Thatcher postigla 'izvanredne stvari'. Na ulicama Londona, uzduž trase procesije, raspoređeno je više od 4.000 policajaca

Vrata Katedrale sv. Pavla otvorena su u 9 sati, a mrtvačka kola s lijesom Margaret Thatcher krenula su iz Westminstera u 10 sati. Oko 10.30 sati kod Crkve sv. Klementa Danesa lijes - pokriven državnom zastavom i cvjetnim aranžmanom - prebačen je na bojna kola, a Kraljevska konjica transferirala ga je u Katedralu sv. Pavla. Istovremeno, obitelj bivše premijerke stigla je u katedralu, a nešto prije 11 sati došli su kraljica Elizabeta II i njezin suprug, princ Philip.

Na ruti su se našli i simpatizeri i protivnici Margareth Thatcher, a pljesak je uglavnom nadglasao pogrdne uzvike prosvjednika. Mnogobrojni pripadnici snaga sigurnosti nisu imali previše posla.

Misa u Katedrali sv. Pavla počela je oko 11 sati, a prema rasporedu trebala bi trajati oko sat vremena. Nakon svečanog ispraćaja, uslijedit će privatni pokop u krugu uže obitelji.


Okupljenima u katedrali obratili su se unuka bivše premijerke, Amanda Thatcher, te britanski premijer David Cameron, koji su pročitali citate iz Biblije. Riječ je potom uzeo londonski biskup Richard Chartres, koji se prisjetio osobnih susreta s Margaret Thatcher. Okupljeni su tako doznali i da ga je prilikom jednog zajedničkog ručka zgrabila za ruku i rekla mu da ne jede guščju paštetu jer ona deblja.

Thatcher je postala simbolična figura, 'čak i -izam', rekao je Chartres. No danas, 'ona je jedna od nas, subjekt zajedničke sudbine svih živih bića'.

'Postoji legitimno mjesto za raspravu o njezinom nasljeđu. U parlamentu je jedna takva održana prošlog tjedna. No ovo nije ni vrijeme ni mjesto za to. Ovo je, na zahtjev Margaret Thatcher, pogrebna misa. Ona nije željela posljednji ispraćaj uz hvalospjeve. Ovo je mjesto za ljudsko suosjećanje', rekao je Chartres.

U razgovoru za BBC-jev Radio 4, netom uoči odlaska u Katedralu sv. Pavla gdje se u nazočnosti brojnih svjetskih državnika i predstavnika vlada održava misa za bivšu premijerku, premijer Cameron je rekao da ljudi imaju pravo izraziti neslaganje, ali i da bi trebali cijeniti to što se nacija oprašta s Margaret Thatcher koja je odradila najdulji premijerski mandat u 20. stoljeću.

'Na neki način, svi smo mi sada tačeristi. Jedno od njezinih nasljeđa je i to da svi sada prihvaćaju neke njezine velike argumente. Nitko se ne želi vratiti sindikatima koji su nedemokratski, jednostranom nuklearnom razoružanju ili poslovanju privatnog sektora u javnom sektoru', rekao je Cameron ilustrirajući utjecaj i učinak bivše premijerke.

Margaret Thatcher preminula je u ponedjeljak, 8. travnja, s navršenih 87 godina života, od posljedica moždanog udara.