PROSVJEDNICI PREDAHNULI

U Ateni zatišje, policija na oprezu

11.12.2008 u 12:29

Bionic
Reading

Snage reda ostale su u četvrtak u pripravnosti u Ateni s obzirom na opasnost od incidenata te u očekivanju popodnevnih okupljanja, dok je zatišje zavladalo gradom, kazao je glasnogovornik policije

"Napetost je smanjena u odnosu na ponedjeljak i utorak ali se moramo suočiti s činjenicom da je teško predvidjeti neposredan razvoj situacije", kazao je Panayotis Stathis.

"Očekujemo da ćemo se suočiti s različitim okupljanjima prosvjednika kasnije popodne, naročito oko sveučilišta", dodao je on.

Obrazovne ustanove službeno su ponovno otvorene nakon dana žalosti u utorak i općeg štrajka u srijedu, ali puno škola i glavnih atenskih sveučilišta ostalo je zauzeto, u očekivanju općih skupština kako bi se odlučilo o nastavku pokreta.

Studenti su već najavili veliki prosvjed u petak u podne.

U četvrtak ujutro nastavljeni su manji sukobi između mladeži i policije pored Politehničke škole u središtu Atene, šesti dan za redom nakon smrti dječaka kojega je ubio policajac, priopćeno je iz policijskih izvora.

U četvrti Exarchia, u središtu Atene, gdje se nalazi Politehnička škola, četrdesetak mladih bacalo je kamenje na snage reda koje su pribjegle suzavcima kako bi ih rastjerali. Privedene su tri osobe.

U Solunu više desetaka mladih smjestilo se u gradskom sveučilištu.